Szarlotka z migdałami w miodzie

Do dziś byłam chyba jedną z nielicznych osób nielubiących szarlotki. Jeśli ją piekłam, a było to może ze trzy razy w życiu, to dla dzieci  lub gości, bo Dawid też za nią nie przepada. Ale dostałam ten przepis od Bogusi i szarlotkę odkryłam na nowo. Jest inna, bo ciasto ani kruche, ani ucierane. No i ta polewa, od zapachu której kręci się w głowie. Szarlotka z polewą miodową została okrzyknięta królową moich wypieków, ale tylko dzięki Kuzynce.

Gotowa szarlotka z migdałami w miodzie
Składniki: 

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 20 dag margaryny (niecała kostka)
  • 20 dag cukru
  • 2 jaja

„Garnuszek”:

  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody

Polewa:

  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 25 dag posiekanych migdałów lub orzechów włoskich

Jabłka:

  • 2 kg smażonych jabłek (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek)
  • cukier do smaku (ok 5 łyżek)
  • cynamon (płaska łyżeczka)

Przygotować jabłka. Umyć, obrać, posiekać i wysmażyć. Dodać cukier i cynamon. Ilość cukru według uznania, u mnie 5 łyżek.

Składniki na "garnuszek" podgrzać na małym ogniu aż powstanie piana.

Mąkę, posiekaną margarynę, cukier, jaja i „garnuszek” wyłożyć na stolnicę i wyrobić na gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt mokre i nadto klei się do rąk, należy je podsypać mąką. Podzielić na dwie równe części.
Dużą blachę (u mnie 28x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną część ciasta rozwałkować (podsypując stolnicę mąką) wyłożyć na blaszkę, wyrównać i delikatnie posypać bułką tartą. Na cieście rozsmarować usmażone jabłka i przykryć drugą porcją rozwałkowanego ciasta.

Przygotować polewę:

Rozpuścić masło, wsypać cukier i pomieszać. Następnie dodać miód i orzechy. Wszystko zagotować i na chwilę pozostawić na małym ogniu, nie przerywając mieszania.  Polewę rozprowadzić na cieście, starając się najpierw rozrzucić migdały, później syrop. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w temperaturze 150 stopni.

Średnia: 4.3 (głosów: 4)

Odpowiedzi

Portret użytkownika kostek1981

wygląda pysznie, napewno sie skuszę bo uwielbiam ciasta

Portret użytkownika anka

dzięki:)  oj pyszne pyszne...

Portret użytkownika Puszek

Rewelacja ,robiłam już kilkakrotnie Najlepsza jest ,,góra ,,

Portret użytkownika anka

Tak, najlepsza szarlotka na świecie!

Portret użytkownika Małgosia Fremel

Chodziła za mną już od dawna i w końcu ją zrobiłam...
wyszła mi okropnie słodka ale całkiem smaczna:)

Portret użytkownika anka

Miodowa góra jest słodka :) dlatego cukier do jabłek w niewielkich ilościach, Kuzyneczko :) aaa i dzięki za zdjęcie!

Portret użytkownika Karola1001

Ciasto wypróbowane. Pięknie pachnie. Ciekawe połączenie jabłek, miodu i orzechów daje porządny kawałek ciasta do kawy:)

Portret użytkownika anka

Zjadłabym :-) dzięki

Portret użytkownika Ewa_Wro

Ciasto pycha, już kilka razy robiłam. Właśnie teraz też się piecze :) Dziękuję za przepis