O tym, że nie lubię szarlotki już pisałam. Ale ponieważ dostałam tonę spadów, postanowiłam dać jej jeszcze jedną szansę. Przemyślawszy kwestię jabłeczników, doszłam do wniosku, że element chrupiący mógłby to ciasto w moich oczach uratować. Podobnie jak w przypadku szarlotki z migdałami.
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
Jabłka:
- 1 kg startych na "grubych oczkach" jabłek
- cukier do smaku
- łyżeczka cynamonu
Beza:
- 5 białek
- szklanka cukru
- szczypta soli
Wykonanie kruchego:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać cukier, posiekaną margarynę i żółtka. Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie je rozwałkować, używając niewielkiej ilości mąki do podsypywania. Rozwałkowanym ciastem wylepić tortownicę o średnicy 26 cm, robiąc wysokie brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piekarnik nagrzać do 200 - 220 stopni i piec ok 20-25 minut, dotąd aż ciasto zrobi się przyjemnie brązowe.
Jabłka usmażyć, dodać cukier do smaku (nie przesadzić, bo beza jest słodka) i cynamon. Białka ubijać ze szczyptą soli i cukrem dodawanym stopniowo pod koniec ubijania piany.
Na gotowy (może być ciepły) kruchy placek rozsypać garść bułki tartej. Wyłożyć wysmażone jabłka, a na nie ubitą pianę. Placek włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Wyjmować dopiero wtedy, kiedy na wierzchu bezy zrobi się "skorupka". Można to sprawdzić delikatnie stukając palcem. Jeśli beza jest miękka, zostawić na kolejne minuty, aż należycie wyschnie. Kiedy beza stwardnieje, piekarnik wyłączyć, a ciasto pozostawić na kolejne 30 minut w wyłączonym piecu.
Odpowiedzi
Wygląda obłędnie....:-))
Wygląda obłędnie....:-)) smakuje pewnie nieziemsko!
dzięki :) pyszna była
dzięki :) pyszna była
Zadam niestosowne pytanie:))
Zadam niestosowne pytanie:)) dlaczego trzeba najpierw upiec ciasto a nie zrobić tego jednoczesnie z jabłkami ?
Olu, wybacz zwłokę, ale
Olu, wybacz zwłokę, ale zawieruszylo sięTwoje pytanie, teraz zauważyłam, więc natychmiast odpisuję. Jabłka są dość mokre mimo smażenia, bez wstępnego pieczenia wyjdzie zakalec!!! Serdeczne pozdrowienia i jeszcze raz przepraszam za gapowatosć :))
jak wydawac by sie mogło
jak wydawac by sie mogło zwykły jabłecznik może nabrac niezwykłego wymiaru - mieszanka kruchego ciasta, jabłek i mojej ukochanej bezy cudownie rozpływa się w ustach! z powodu nagłej zmiany wieczornych planów zmuszona byłam troszkę zmodyfikowac przepis ;P wczoraj zagniecione ciasto do dziś leżakowało w lodówce... a dziś nie sposób je było rozwałkowac, więc ztarłam na tarle, do smażonych jabłek dodałam włoskie orzechy.. Finał? pół 30 cm formy do tarty na raz na 2 osoby!!! dziękuję Aniu <3
Ta wiadomość wprawiła mnie w
Ta wiadomość wprawiła mnie w dobry nastrój na cały dzień, dzięki:)
Nie jestem dobra w pieczeniu
Nie jestem dobra w pieczeniu ciast.Już kiedyś robiłam szarlotkę z bezą i zawsze beza tzn białka ścieły sie jak jajecznica. Twoja wyszła mi idealnie, w smaku, wygląd... No super. 1 dzień i zniknęła. Rodzina była zachwycona.
Bardzo, ale to bardzo się
Bardzo, ale to bardzo się cieszę!!!! No i dziękuję za informację, miłą.
Serdecznie pozdrawiam :)
Anka
Dzięki za super przepis,
Dzięki za super przepis, ciasto wyszło idealne.
Cieszę się bardzo, dzięki za
Cieszę się bardzo, dzięki za wiadomość :)
witam,robiłam pare razy z
witam,robiłam pare razy z tego przepisu,smakuje super,dobry patent na podpieczenie ciasta kruchego tylko ze mam problem z bezą otóż za kazdym razem tak samo jest taka gumowa pianka nie da rady tego podsuszyc a ja pani mysli gdyby tak oddzielnie upiec beze ? bedzie dobrze? jak pani robi ze ta beza jest bezą? pozdrawiam
Elu, wiem, że beza jest
Elu, wiem, że beza jest kapryśna. Moim zdaniem trzeba wyczuć piekarnik. U mnie akurat te "parametry" czynią bezę chrupiącą. Nie piekłabym bezy osobno, będzie odstawać..chyba. Może zmniejszyć temperaturę, bo w zasadzie beza ma się suszyć, a jeśli Twój piekarnik ma "kopyto"... Spróbuj tak, bo właściwie spód i jabłka są gotowe przy powtórnym wkładaniu do piekarnika, tylko beza ma się upiec. Powodzenia:)
a ja pod koniec ubijania
a ja pod koniec ubijania przekładam miskę na garnek z gotujacą sie wodą i ubijam na parze przez ok. 5 min., dzięki temu wychodzi super, polecam ten patent
Wykorzystam, dzięki:)
Wykorzystam, dzięki:)
Sorry ale po dodaniu 3 szkl
Sorry ale po dodaniu 3 szkl "normalnych" mąki, 5 żółtek ze swojskich jajek oraz 4 łyż cukru i całej kostki masła wyszła sypka mieszanka... kolejne 2 łyżki masła nie pomogły... dopiero olej!!!! (MASŁO SIĘ SKOŃCZYŁO W DOMU) I UDAŁO SIĘ ZAGNIEŚĆ W JEDNOLITĄ KULĘ.... chyba za dużo tej mąki na kostkę masła??? a może wtedy troszkę wody?
co robić kula siedzi w lodówce... ale rozwałkować się jej nie da... roskruszy się jak przypuszczam...
Kiedy mąka jest zbyt sucha, a
Kiedy mąka jest zbyt sucha, a całość trudno zagnieść w kulę, należy dodać śmietany! To zawsze uratuje sprawę! Polecam następnym razem. A to ciasto spróbowałabym rozwałkować, to co się rozpadnie, dokleić ręcznie. Powodzenia
wszystko starłam na tarce i
wszystko starłam na tarce i zahulało... jeju jaki dobry :)))) tylko czemu beza w kolorze beżowym?
no tak, tarka!!! przecież to
no tak, tarka!!! przecież to też dobry sposób! brązowa beza? może z cukrem trzcinowym?
Piekę już któryś raz. zawsze
Piekę już któryś raz. zawsze wychodzi. moja aktualna wersja z konfiturą z czarnej porzeczki- pychota!
To jest pomysł! dzięki:)
To jest pomysł! dzięki:)
Super przepis. Robiłam
Super przepis. Robiłam pierwszy raz i wyszło idealne. Trzeba tylko pamiętać żeby suszyć bezę w niskiej temperaturze, u mnie było 140' ok godzinki ale zależy od pieca jak radzi Pani Ania. Polecam
Dzięki, tak bym teraz zjadła:
Dzięki, tak bym teraz zjadła:)
Hej :-) A ja mam jeszcze
Hej :-) A ja mam jeszcze patent na jablka. Zeby byly bardziej 'zwiazane' mozna do jablek dodac budyn, zwykly smietankowy np, suchy, prosto z torebki. Dzieki niemu jablka maja lepsza konsystencje i ciasto nie rozpada sie, chociaz nie robilam sposobem Ani i nie wiem jaka ma konsystencje. Moze komus sie przyda taka rada :-) Pozdrawiam
Dzięki :) pozdrawiam
Dzięki :) pozdrawiam
Wczoraj zrobilam twoją
Wczoraj zrobilam twoją szarlotkę dla mężusia i dzieci,syn strasznie chciał ciasto z bezą. Ciasto wyszło obłędne!!! Kruchy spód idealny(nawet do innych ciast bedzie super) jabłka jak to jabłka zawsze sie udają:-) , a beza cudna wyrośnięta , nie gumowy kluch idealnie ,,wilgotna,, jak to pan mąż powiedział(a wie co mówi,bo w pracy u niego robią identyczne w hotelu 4gwiazdkowym) Jednym słowem więcej przepisów na szarlotkę z bezą nie szukam ,zapisuje twój i z tego będzie zawsze pieczone.
O mój Boże!!! dziękuję!
O mój Boże!!! dziękuję! baaardzo, ale bardzo się cieszę!!!!!!!!!
Szarlotka przepyszna, właśnie
Szarlotka przepyszna, właśnie taki przepis szukałam,beza wyśmienita
Bardzo, bardzo się cieszę!!!
Bardzo, bardzo się cieszę!!!
Była pyszna;), najlepiej
Była pyszna;), najlepiej robić z córką, to czekanie jest okropne, ale warto!!!!
Przepis wspaniały, szarlotka
Przepis wspaniały, szarlotka rozpływa się w ustach. Jeden kawałek to zdecydowanie zbyt mało.
A czy 2ga ture piec w opcji
A czy 2ga ture piec w opcji tylko gora czy gora dol? Ten dolny placek nie spali sie?
Piekłam go góra - dół i
Piekłam go góra - dół i wyszedł ok.
Cuuuuudo ! Właśnie zrobiłam :
Cuuuuudo ! Właśnie zrobiłam :) Mąż wraca jutro ze szkolenia i będzie w siódmym niebie. Uwielbia szarlotkę :) Przepis zostaje u mnie :)
Super :) dzięki
Super :) dzięki
Przepis jest siwetny, beza
Przepis jest siwetny, beza wychodzi oblednie:) zrobilam ja na przyjecie urodzinowe pelna obaw czy mi wyjdzie ale byla pyszna:) goscie byli zachwyceni:)dzieki
Wyszła pyszna,dziś znów piekę
Wyszła pyszna,dziś znów piekę.
Pierwsza szarlotka, ktora mi
Pierwsza szarlotka, ktora mi wyszla w 100%, z mala modyfikacja, porcja jablek zwiekszona o 2/3, no i nastepnym razem dam troche mniej proszku do pieczenia :-) Tak czy inaczej jedna z tych najlepszych z najlepszych co jadlem, a jadlem ich wiele :-) tu i tam :-) POLECAM w 100% !!! poezja smaku !!!