Szarlotka z bezą

O tym, że nie lubię szarlotki już pisałam. Ale ponieważ dostałam tonę spadów, postanowiłam dać jej jeszcze jedną szansę. Przemyślawszy kwestię jabłeczników, doszłam do wniosku, że element chrupiący mógłby to ciasto w moich oczach uratować. Podobnie jak w przypadku szarlotki z migdałami.
 

Jabłecznik z bezą
Składniki: 

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Jabłka:

  • 1 kg startych na "grubych oczkach" jabłek
  • cukier do smaku
  • łyżeczka cynamonu

Beza:

  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • szczypta soli

Wykonanie kruchego:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać cukier, posiekaną margarynę i żółtka. Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie je rozwałkować, używając niewielkiej ilości mąki do podsypywania. Rozwałkowanym ciastem wylepić tortownicę  o średnicy 26 cm, robiąc wysokie brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piekarnik nagrzać do 200 - 220 stopni i piec ok 20-25 minut, dotąd aż ciasto zrobi się przyjemnie brązowe.

Jabłka usmażyć, dodać cukier do smaku (nie przesadzić, bo beza jest słodka) i cynamon. Białka ubijać ze szczyptą soli i cukrem dodawanym stopniowo pod koniec ubijania piany.

Na gotowy (może być ciepły) kruchy placek rozsypać garść bułki tartej. Wyłożyć wysmażone jabłka, a na nie ubitą pianę. Placek włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Wyjmować dopiero wtedy, kiedy na wierzchu bezy zrobi się "skorupka". Można to sprawdzić delikatnie stukając palcem. Jeśli beza jest miękka, zostawić na kolejne minuty, aż należycie wyschnie. Kiedy beza stwardnieje, piekarnik wyłączyć, a ciasto pozostawić na kolejne 30 minut w wyłączonym piecu.

 

Średnia: 4 (głosów: 11)

Odpowiedzi

Portret użytkownika ifcia

Wygląda obłędnie....:-)) smakuje pewnie nieziemsko!

Portret użytkownika anka

dzięki :) pyszna była

Portret użytkownika ola

Zadam niestosowne pytanie:)) dlaczego trzeba najpierw upiec ciasto a nie zrobić tego jednoczesnie z jabłkami ?

Portret użytkownika anka

Olu, wybacz zwłokę, ale zawieruszylo sięTwoje pytanie, teraz zauważyłam, więc natychmiast odpisuję. Jabłka są dość mokre mimo smażenia, bez wstępnego pieczenia wyjdzie zakalec!!! Serdeczne pozdrowienia i jeszcze raz przepraszam za gapowatosć :))

Portret użytkownika Beata Kurkowska

jak wydawac by sie mogło zwykły jabłecznik może nabrac niezwykłego wymiaru - mieszanka kruchego ciasta, jabłek i mojej ukochanej bezy cudownie rozpływa się w ustach! z powodu nagłej zmiany wieczornych planów zmuszona byłam troszkę zmodyfikowac przepis ;P wczoraj zagniecione ciasto do dziś leżakowało w lodówce... a dziś nie sposób je było rozwałkowac, więc ztarłam na tarle, do smażonych jabłek dodałam włoskie orzechy.. Finał? pół 30 cm formy do tarty na raz na 2 osoby!!! dziękuję Aniu <3

Portret użytkownika anka

Ta wiadomość wprawiła mnie w dobry nastrój na cały dzień, dzięki:)

Portret użytkownika izabelas__22

Nie jestem dobra w pieczeniu ciast.Już kiedyś robiłam szarlotkę z bezą i zawsze beza tzn białka ścieły sie jak jajecznica. Twoja wyszła mi idealnie, w smaku, wygląd... No super. 1 dzień i zniknęła. Rodzina była zachwycona.

Portret użytkownika anka

Bardzo, ale to bardzo się cieszę!!!!  No i dziękuję za informację, miłą.

Serdecznie pozdrawiam :)

Anka

Portret użytkownika Justyna Kwiatkowska

Dzięki za super przepis, ciasto wyszło idealne.

Portret użytkownika anka

Cieszę się bardzo, dzięki za wiadomość :)

Portret użytkownika ela

witam,robiłam pare razy z tego przepisu,smakuje super,dobry patent na podpieczenie ciasta kruchego tylko ze mam problem z bezą otóż za kazdym razem tak samo jest taka gumowa pianka nie da rady tego podsuszyc a ja pani mysli gdyby tak oddzielnie upiec beze ? bedzie dobrze? jak pani robi ze ta beza jest bezą? pozdrawiam

Portret użytkownika anka

Elu, wiem, że beza jest kapryśna. Moim zdaniem trzeba wyczuć piekarnik. U mnie akurat te "parametry" czynią bezę chrupiącą. Nie piekłabym bezy osobno, będzie odstawać..chyba. Może zmniejszyć temperaturę, bo w zasadzie beza ma się suszyć, a jeśli Twój piekarnik ma "kopyto"... Spróbuj tak, bo właściwie spód i jabłka są gotowe przy powtórnym wkładaniu do piekarnika, tylko beza ma się upiec. Powodzenia:)

Portret użytkownika Izabela Pytko

a ja pod koniec ubijania przekładam miskę na garnek z gotujacą sie wodą i ubijam na parze przez ok. 5 min., dzięki temu wychodzi super, polecam ten patent

Portret użytkownika anka

Wykorzystam, dzięki:)

Portret użytkownika meg

Sorry ale po dodaniu 3 szkl "normalnych" mąki, 5 żółtek ze swojskich jajek oraz 4 łyż cukru i całej kostki masła wyszła sypka mieszanka... kolejne 2 łyżki masła nie pomogły... dopiero olej!!!! (MASŁO SIĘ SKOŃCZYŁO W DOMU) I UDAŁO SIĘ ZAGNIEŚĆ W JEDNOLITĄ KULĘ.... chyba za dużo tej mąki na kostkę masła??? a może wtedy troszkę wody?
co robić kula siedzi w lodówce... ale rozwałkować się jej nie da... roskruszy się jak przypuszczam...

Portret użytkownika anka

Kiedy mąka jest zbyt sucha, a całość trudno zagnieść w kulę, należy dodać śmietany! To zawsze uratuje sprawę! Polecam następnym razem. A to ciasto spróbowałabym rozwałkować, to co się rozpadnie, dokleić ręcznie. Powodzenia

Portret użytkownika meg

wszystko starłam na tarce i zahulało... jeju jaki dobry :)))) tylko czemu beza w kolorze beżowym?

Portret użytkownika anka

no tak, tarka!!! przecież to też dobry sposób! brązowa beza? może z cukrem trzcinowym?

Portret użytkownika Paulina Dębska

Piekę już któryś raz. zawsze wychodzi. moja aktualna wersja z konfiturą z czarnej porzeczki- pychota!

Portret użytkownika anka

To jest pomysł! dzięki:)

Portret użytkownika Monika

Super przepis. Robiłam pierwszy raz i wyszło idealne. Trzeba tylko pamiętać żeby suszyć bezę w niskiej temperaturze, u mnie było 140' ok godzinki ale zależy od pieca jak radzi Pani Ania. Polecam

Portret użytkownika anka

Dzięki, tak bym teraz zjadła:)

Portret użytkownika Malgosia

Hej :-) A ja mam jeszcze patent na jablka. Zeby byly bardziej 'zwiazane' mozna do jablek dodac budyn, zwykly smietankowy np, suchy, prosto z torebki. Dzieki niemu jablka maja lepsza konsystencje i ciasto nie rozpada sie, chociaz nie robilam sposobem Ani i nie wiem jaka ma konsystencje. Moze komus sie przyda taka rada :-) Pozdrawiam

Portret użytkownika anka

Dzięki :) pozdrawiam

Portret użytkownika magda

Wczoraj zrobilam twoją szarlotkę dla mężusia i dzieci,syn strasznie chciał ciasto z bezą. Ciasto wyszło obłędne!!! Kruchy spód idealny(nawet do innych ciast bedzie super) jabłka jak to jabłka zawsze sie udają:-) , a beza cudna wyrośnięta , nie gumowy kluch idealnie ,,wilgotna,, jak to pan mąż powiedział(a wie co mówi,bo w pracy u niego robią identyczne w hotelu 4gwiazdkowym) Jednym słowem więcej przepisów na szarlotkę z bezą nie szukam ,zapisuje twój i z tego będzie zawsze pieczone.

Portret użytkownika anka

O mój Boże!!! dziękuję! baaardzo, ale bardzo się cieszę!!!!!!!!!

Portret użytkownika Anka1971

Szarlotka przepyszna, właśnie taki przepis szukałam,beza wyśmienita

Portret użytkownika anka

Bardzo, bardzo się cieszę!!!

Portret użytkownika Reniek

Była pyszna;), najlepiej robić z córką, to czekanie jest okropne, ale warto!!!!

Portret użytkownika Ewka

Przepis wspaniały, szarlotka rozpływa się w ustach. Jeden kawałek to zdecydowanie zbyt mało.

Portret użytkownika ewelina czerepko

A czy 2ga ture piec w opcji tylko gora czy gora dol? Ten dolny placek nie spali sie?

Portret użytkownika anka

Piekłam go góra - dół i wyszedł ok.

Portret użytkownika Paulla92

Cuuuuudo ! Właśnie zrobiłam :) Mąż wraca jutro ze szkolenia i będzie w siódmym niebie. Uwielbia szarlotkę :) Przepis zostaje u mnie :)

Portret użytkownika anka

Super :) dzięki

Portret użytkownika magda

Przepis jest siwetny, beza wychodzi oblednie:) zrobilam ja na przyjecie urodzinowe pelna obaw czy mi wyjdzie ale byla pyszna:) goscie byli zachwyceni:)dzieki

Portret użytkownika Agnieszka

Wyszła pyszna,dziś znów piekę.

Portret użytkownika Trek Pio

Pierwsza szarlotka, ktora mi wyszla w 100%, z mala modyfikacja, porcja jablek zwiekszona o 2/3, no i nastepnym razem dam troche mniej proszku do pieczenia :-) Tak czy inaczej jedna z tych najlepszych z najlepszych co jadlem, a jadlem ich wiele :-) tu i tam :-) POLECAM w 100% !!! poezja smaku !!!