Uwięziona we własnym domu, z termometrem w dłoni, z chusteczką w kieszeni, biegam za dziećmi, żeby "utrzeć im nosy". Tracąc poczucie czasu, w oparach infekcji i namnażających się wirusów, rutynowo spoglądam w kalendarz. Imieniny Dawida. Zalewa mnie fala paniki. Bezradnie i desperacko rozmyślam o prezencie. Z amoku wyrywa mnie Alka, samolubnie upominając się o syrop. W całej tej beznadziejności uświadamiam sobie, że Dawid jest entuzjastą właściwie wszystkiego, co wyjdzie spod mojego wałka. Szybki przegląd zeszytu z przepisami. Mam, sernik w czekoladowym fraku. Weryfikacja składników, enter.
Ciasto:
- 40 dag mąki
- 20 dag masła
- 20 dag cukru
- 3 łyżki kakao
- jajo
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 25 dag masła
- 25 dag cukru
- 50 dag białego tłustego sera
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- budyń waniliowy
Ciasto:
Mąkę z proszkiem do pieczenia, miękkie masło, cukier, jajo, kakao połączyć na stolnicy i porządnie wyrobić. Z powstałej masy odkroić 1/3 i włożyć do lodówki. Resztę rozwałkować, ułożyć w posmarowanej masłem tortownicy, tworząc wysoki brzeg i na pół godziny wstawić do zamrażarki.
Masa:
Masło utrzeć z cukrem, dorzucić jaja, budyń, cukier waniliowy, ser i wymieszać. Przelać do wyścielonej ciastem tortownicy. Część ciasta, przechowywaną w lodówce, zetrzeć na tarce i gęsto rozsypać na wierzchu sernika. Włożyć do nagrznego piekarnika i piec 1,5 godziny w temperaturze 175 stopni.
Sernik wyszedł jak należy, a solenizant nie szczędził pochwał.
Odpowiedzi
Najlepszy sernik pod słońcem
Najlepszy sernik pod słońcem !! osobiście go dopieszczam polewą czekoladową ;) palce lizać lubię..
Mój ulubiony spód sernikowy,
Mój ulubiony spód sernikowy, a właściwie jedyny jaki toleruję, jak nie ciemny to bez spodu. Przepis trochę zmodyfikowałam pod rodzinkę, więcej sera i jajek na blasze, miał jedną bardzo poważną wadę za szybko się skończył...
Pozdrowienia
mój też ulubiony! z
mój też ulubiony! z pozdrowieniami A.
Dziewczyny, klikajcie pod
Dziewczyny, klikajcie pod przepisami link "Dodaj do zrobionych", wtedy pod przepisami, które zrobiłyście pojawią się Wasze buźki.
Cząstka pracy wykonana ...
Cząstka pracy wykonana ...
Smacznie pozdrawiam
Dzięki serdeczne za tę
Dzięki serdeczne za tę "cząstkę pracy" :) z podrowieniami A.
Jak ja lubię takie serniki!:)
Jak ja lubię takie serniki!:) Szybko,łatwo i do tego smacznie:) nie jestem super cukiernikiem a wyszedł znakomity :D obiecywałam,że jeśli mi wyjdzie będę go robiła na święta :) no i wyszedł. Dziękuję za super przepis.
http://wspolczesnamama.pl/jajka-jak-cud/
Dziękuję za pyszną relację :)
Dziękuję za pyszną relację :) Dobrze, że święta nie tak długo:)
Ależ by się zjadło,
Ależ by się zjadło, Współczesna mamo :) dzięki za zdjęcie
Ania, dziekuje za pyyyyszny
Ania, dziekuje za pyyyyszny przepis:-) W mojej wersji jest nieco przerobiony - ciasto tylko na dole, a masa serowa z podwojnej porcji (bo blacha duza), tylko ilość masla nie podwojona, ponieważ ser był swojski, tłusty. Wszyscy się zajadają aż miło:-) Pozdrawiam!
A to pysznie, że pyszne! :)
A to pysznie, że pyszne! :) ale jest to nieludzkie tak się chwalić, że się ma dużą blachę, gdy człowiek może tylko pomarzyć :) Dobrej nocy
Ostatnim razem (a
Ostatnim razem (a jednocześnie za pierwszym razem) masło z sera całę mi wyleciało z ciasta (!) tzn z masy serowej, niby tortownica była dobrze zapięta, dlaczego? Czy mogę nie dać tego masła, albo dać pół?? Ser trzeba zmielić?
Wypłynęło? a co z kruchym -
Wypłynęło? a co z kruchym - czekoladowym, w którym był ser ułożony? Oczywiście, że można dać mniej masła, może być jednak sernik suchszy. Nie mielę sera, tylko mieszam mikserem już w misce, z resztą składników. Nie zrażaj się, bo jest pyszny :) Pozdrawiam, Anka
Mój pierwszy w życiu sernik..
Mój pierwszy w życiu sernik...nie dośc że udany to jeszcze pyszny i właśnie znika ze stołu....za tydzień ..orzechowiec! Ania jak piec to tylko z Tobą:)
Gratuluję progresu
Gratuluję progresu kulinarnego, Renatko :)