Sernik na kruchym czekoladowym spodzie

Uwięziona we własnym domu, z termometrem w dłoni, z chusteczką w kieszeni, biegam za dziećmi, żeby "utrzeć im nosy". Tracąc poczucie czasu, w oparach infekcji i namnażających się wirusów, rutynowo spoglądam w kalendarz. Imieniny Dawida. Zalewa mnie fala paniki. Bezradnie i desperacko rozmyślam o prezencie. Z amoku wyrywa mnie Alka, samolubnie upominając się o syrop. W całej tej beznadziejności uświadamiam sobie, że Dawid jest entuzjastą właściwie wszystkiego, co wyjdzie spod mojego wałka. Szybki przegląd zeszytu z przepisami. Mam, sernik w czekoladowym fraku. Weryfikacja składników, enter.

Sernik na kruchym czekoladowym spodzie
Składniki: 

Ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 3 łyżki kakao
  • jajo
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 50 dag białego tłustego sera
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • budyń waniliowy

Ciasto:
Mąkę z proszkiem do pieczenia, miękkie masło, cukier, jajo, kakao połączyć na stolnicy i porządnie wyrobić. Z powstałej masy odkroić 1/3 i włożyć do lodówki. Resztę rozwałkować, ułożyć w posmarowanej masłem tortownicy, tworząc wysoki brzeg i na pół godziny wstawić do zamrażarki.

Masa:
Masło utrzeć z cukrem, dorzucić jaja, budyń, cukier waniliowy, ser i wymieszać. Przelać do wyścielonej ciastem tortownicy. Część ciasta, przechowywaną w lodówce, zetrzeć na tarce i gęsto rozsypać na wierzchu sernika. Włożyć do nagrznego piekarnika i piec 1,5 godziny w temperaturze 175 stopni.

Sernik wyszedł jak należy, a solenizant nie szczędził pochwał.

Średnia: 5 (głosów: 5)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Magdalena Mikulska

Najlepszy sernik pod słońcem !! osobiście go dopieszczam polewą czekoladową ;) palce lizać lubię..

Portret użytkownika Mirra

Mój ulubiony spód sernikowy, a właściwie jedyny jaki toleruję, jak nie ciemny to bez spodu. Przepis trochę zmodyfikowałam pod rodzinkę, więcej sera i jajek na blasze, miał jedną bardzo poważną wadę za szybko się skończył...
Pozdrowienia

Portret użytkownika anka

mój też ulubiony! z pozdrowieniami A.

Portret użytkownika Dawid Marasek

Dziewczyny, klikajcie pod przepisami link "Dodaj do zrobionych", wtedy pod przepisami, które zrobiłyście pojawią się Wasze buźki.

Portret użytkownika Mirra

Cząstka pracy wykonana ...
Smacznie pozdrawiam

Portret użytkownika anka

Dzięki serdeczne za tę "cząstkę pracy" :) z podrowieniami A.

Portret użytkownika Wspolczesna Mama

Jak ja lubię takie serniki!:) Szybko,łatwo i do tego smacznie:) nie jestem super cukiernikiem a wyszedł znakomity :D obiecywałam,że jeśli mi wyjdzie będę go robiła na święta :) no i wyszedł. Dziękuję za super przepis.
http://wspolczesnamama.pl/jajka-jak-cud/

Portret użytkownika anka

Dziękuję za pyszną relację :) Dobrze, że święta nie tak długo:)

Portret użytkownika anka

Ależ by się zjadło, Współczesna mamo :) dzięki za zdjęcie

Portret użytkownika Marta K.

Ania, dziekuje za pyyyyszny przepis:-) W mojej wersji jest nieco przerobiony - ciasto tylko na dole, a masa serowa z podwojnej porcji (bo blacha duza), tylko ilość masla nie podwojona, ponieważ ser był swojski, tłusty. Wszyscy się zajadają aż miło:-) Pozdrawiam!

Portret użytkownika anka

A to pysznie, że pyszne! :) ale jest to nieludzkie tak się chwalić, że się ma dużą blachę, gdy człowiek może tylko pomarzyć :) Dobrej nocy

Portret użytkownika izabelas__22

Ostatnim razem (a jednocześnie za pierwszym razem) masło z sera całę mi wyleciało z ciasta (!) tzn z masy serowej, niby tortownica była dobrze zapięta, dlaczego? Czy mogę nie dać tego masła, albo dać pół?? Ser trzeba zmielić?

Portret użytkownika anka

Wypłynęło? a co z kruchym - czekoladowym, w którym był ser ułożony? Oczywiście, że można dać mniej masła, może być jednak sernik suchszy. Nie mielę sera, tylko mieszam mikserem już w misce, z resztą składników. Nie zrażaj się, bo jest pyszny :) Pozdrawiam, Anka

Portret użytkownika Renata Stolarczyk

Mój pierwszy w życiu sernik...nie dośc że udany to jeszcze pyszny i właśnie znika ze stołu....za tydzień ..orzechowiec! Ania jak piec to tylko z Tobą:)

Portret użytkownika anka

Gratuluję progresu kulinarnego, Renatko :)

Odpowiedz

Plain text

  • Znaczniki HTML niedozwolone.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.