Sernik bez spodu

Sernik bez spodu
Składniki: 
  • 1kg sera białego
  • szklanka cukru pudru (sernik nie jest zbyt słodki)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 8 jaj
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • kostka masła

Zwolennicy bakalii mogą dodać rodzynki, pokrojone morele, żurawinę.
Blacha o wymiarach około 34 cm x 25 cm, wyłożona papierem do pieczenia.
Temperatura pieczenia około 180 stopni.
Czas pieczenia - godzina.

Zimny sernik, podany na talerzyku, można polać musem malinowym tj. przetartymi przez sito malinami z dodatkiem cukru.

Proszę Państwa, oto sernik,
żaden jakiś twardy piernik.
Powód mego pożądania,
i długiego wybiegania.

W piątek placek ten upiekłam,
bo staremu słowo rzekłam.
Taki czysty bez bakalii,
teraz przezeń szerszam w talii.

Krok po kroku powiem Wam,
jaki dobry przepis mam.

Ser trza zemleć ze dwa raza,
wszak ten ser, sernika baza!
Masło utrzeć bez litości,
dodać cukru dla słodkości.

Miksuj, mieszaj, bądź wytrwały!
Sernik wyjdzie doskonały!
Dodaj żółtka, znów pomieszaj,
nic na siłę nie przyspieszaj.
Ser zmielony, mąka, kasza,
tu się kończy praca nasza.

Jeszcze tylko ubij białka,
to jest zwykle męża działka.
Jeśli piana usztywniona,
całość z serem połączona.
Do brytfanny masę wylej,
włóż do pieca, czekaj, tyle.

Średnia: 4 (głosów: 6)