Proszę Państwa, przedstawiam ciasto, przez które stałam się nieszczęśliwą posiadaczką dwóch ekstra kilogramów tłuszczu. W pewnych kręgach nazywane jest snikersem, ale branżowe określenia miażdżą mi uszy. Ciasto z miodem, bitą śmietaną i prażonym orzechami, oddaje sedno i...uzależnia.
Alu, dzięki za przepis.
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 15 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- jajo
- łyżeczka sody
- 3 łyżki miodu
Masa
- 400 ml śmietany 30% (schłodzonej)
- 2 serki mascarpne (po 250 g każdy)
- cukier puder do smaku (około 3-4 łyżki)
Wierzch
- masa kajmakowa (500g)
- 15 dag orzechów włoskich (u mnie z dodatkiem płatków migdałowych)
Tortownica 30 cm
Składniki na ciasto połączyć na stolnicy i wyrobić na gładką masę. Podzielić na dwie części. Rozwałkować, ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut, w temperaturze około 180 stopni, aż ciasto ładnie zbrązowieje. Wyjąć i wystudzić. Upiec drugi blat.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać ją do serków mascarpone i wymieszać na jednolitą masę. Kajmak rozgrzać w kąpieli wodnej. (Otwartą puszkę włożyć do naczynia wypełnionego gorącą wodą). Orzechy wrzucić na patelnię i delikatnie smażyć (bez tłuszczu!!) kilka minut. Bardzo często mieszać.
Przełożenie
Na wystudzony blat wyłożyć masę śmietankową, przykryć drugim blatem, docisnąć, wyrównać i wysmarować ciasto dookoła masą (smarowanie boku nie jest konieczne). Drugi blat posmarować kajmakiem, posypać uprażonymi orzechami i delikatnie wcisnąć je rozłożoną dłonią, tak aby zatonęły w masie. Gotowy placek schować do lodówki. Najlepiej się kroi i smakuje po kilku godzinach.
Odpowiedzi
Ciasto łatwe w przygotowaniu,
Ciasto łatwe w przygotowaniu, i myślę że pyszne ! Dziękuje.
To prawda - pyszne :)
To prawda - pyszne :)