Ciasto z miodem, bitą śmietaną i prażonymi orzechami

Proszę Państwa, przedstawiam ciasto, przez które stałam się nieszczęśliwą posiadaczką dwóch ekstra kilogramów tłuszczu. W pewnych kręgach nazywane jest snikersem, ale branżowe określenia miażdżą mi uszy. Ciasto z miodem, bitą śmietaną i prażonym orzechami, oddaje sedno i...uzależnia.
Alu, dzięki za przepis.

Składniki: 

Ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 15 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • jajo
  • łyżeczka sody
  • 3 łyżki miodu

Masa

  • 400 ml śmietany 30% (schłodzonej)
  • 2 serki mascarpne (po 250 g każdy)
  • cukier puder do smaku (około 3-4 łyżki)

Wierzch

  • masa kajmakowa (500g)
  • 15 dag orzechów włoskich (u mnie z dodatkiem płatków migdałowych)

Tortownica 30 cm

Składniki na ciasto połączyć na stolnicy i wyrobić na gładką masę. Podzielić na dwie części. Rozwałkować, ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut, w temperaturze około 180 stopni, aż ciasto ładnie zbrązowieje. Wyjąć i wystudzić. Upiec drugi blat.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać ją do serków mascarpone i wymieszać na jednolitą masę. Kajmak rozgrzać w kąpieli wodnej. (Otwartą puszkę włożyć do naczynia wypełnionego gorącą wodą). Orzechy wrzucić na patelnię i delikatnie smażyć (bez tłuszczu!!) kilka minut. Bardzo często mieszać.

Przełożenie

Na wystudzony blat wyłożyć masę śmietankową, przykryć drugim blatem, docisnąć, wyrównać i wysmarować ciasto dookoła masą (smarowanie boku nie jest konieczne). Drugi blat posmarować kajmakiem, posypać uprażonymi orzechami i delikatnie  wcisnąć je rozłożoną dłonią, tak aby zatonęły w masie. Gotowy placek schować do lodówki. Najlepiej się kroi i smakuje po kilku godzinach.

Ten przepis zrobili:

Średnia: 4.8 (głosów: 5)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Anna Maria Magdalena

Ciasto łatwe w przygotowaniu, i myślę że pyszne ! Dziękuje.

Portret użytkownika anka

To prawda - pyszne :)