Beza

Tak łatwo się nie poddaję. Tylko czekałam na pretekst, żeby znów zmierzyć się z bezą. Udało się, krążki bezowe upiekły się na cacy. Z bitą śmietaną i owocami, stworzyły trio doskonałe.

Beza z bitą śmietaną i malinami
Składniki: 
  • 5 białek (temperatura pokojowa)
  • 30 dag drobnego cukru kryształu
  • szczypta soli
  • 200-300 g schłodzonej śmietany 30 %
  • 30 dag malin (truskawek pokrojonych w ćwiartki lub borówek)
  • łyżka cukru pudru

Z podanych składników wychodzi 9-10 sztuk.

Białka z solą ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, niewielkimi porcjami, dodawać cukier. Całość wychodzi „prawie” sztywna. Na dużej blasze ułożyć papier do pieczenia. Za pomocą ołówka i filiżanki narysować okręgi o średnicy ok. 9-10 cm. Masę białkową przełożyć do rękawa szprycy i za jej pomocą wycisnąć masę kształtując w ten sposób bezę. Kręgi toczyć 2 razy, aby bezy były wysokie. Zabawa ze szprycą nie należy do łatwych, ale nie należy się zniechęcać zbyt szybko. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bezy włożyć do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 30 minut. Bezę pozostawić do wystudzenia w wyłączonym piekarniku na kolejne 30 minut. Pieczenie odbywa się zazwyczaj na 2 tury, ponieważ bezy nie mieszczą się na 1 blasze. Nie polecam wkładania do piekarnika dwóch blach na raz, któraś partia zawsze jest poszkodowana.Kremówkę ubić z cukrem pudrem, przełożyć do szprycy (niecierpliwym polecam nakładanie bitej śmietany łyżką) i zdobić chłodne bezy. Słodki smak bezy równoważy ledwie słodka bita śmietana i kwaśne truskawki, maliny lub borówki.

Bezy można przechowywać kilka dni w woreczku lub pudełku, tak więc rozkosz podniebienia można podzielić na kilka letnich wieczorów.

Średnia: 5 (1 vote)