Babka cytrynowa

Wielkanoc u mnie tradycyjnie. Mazurek, sernik i babka. Z dwóch ponętnych cytrynowych bab, ostała się jedna. Tą pierwszą zjadło zacne grono wygłodniałych morsów. Lukier cytrynowy, zrobił furorę. Za przepis dziękuję Kuzynce.

Babka cytrynowa
Składniki: 

Babka:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kostki masła
  • 2 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 1 szklanka mleka 
  • skórka z jednej cytryny (cytrynę wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce z drobnymi oczkami)

Lukier:

  • 3 szklanki cukru pudru
  • skórka z jednej cytryny (cytrynę wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce z drobnymi oczkami)
  • 1/3 szklanki soku z cytryny (świeżo wyciśnięty)

Do pieczenia należy przygotować dwie formy, typu keksówki lub 2 okrągłe formy o średnicy około 22 cm. Formy okrągłe wypełniać tak, aby pozostawić u góry kilka centymetrów wolnej przestrzeni. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodać cukier, nie przerywając ucierania. Wbijać po kolei jajka, ciągle ucierając masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypywać naprzemiennie z mlekiem. Całość mieszać do idealnego połączenia się wszystkich składników. Wsypać skórkę z cytryny. Ponownie pomieszać.

Ciasto wlać do natłuszczonych i obsypanych bułką tartą bądź mąką foremek, wierzch wyrównać i włożyć do nagrzanego pieca. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni, do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzić przez pierwsze 10 minut w formie, następnie przełożyć je na tacę lub talerz i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Składniki na lukier dokładnie pomieszać w misce i polać nim obficie wierzch babki.

Średnia: 4.3 (głosów: 3)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Małgosia Fremel

Baba jak malowana:) Cieszę się że wyszła:)