Składniki:
- kostka masła
- 1,5 szklanki cukru
- 2 kopiate łyżki kakao
- 6 łyżek zimnej wody
- 4 jaja
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Temperatura pieczenia 150 stopni. Czas pieczenia 75 minut. Okrągła forma średniej wielkości.
Ten murzynek, co dziś gaję,
znika zanim go pokraję.
Doskonały do herbaty,
zapytajcie mego taty,
ile kęsów zawsze zżera,
mama widzi - jest afera.
Masło, cukier i kakao,
zimna woda, nie za mało.
Wszystko w rondlu chwilę gotuj,
często mieszaj, nie szczędź potu.
Ostudź dobrze, żółtka dodaj,
ubij pianę, mikser schowaj.
Mąkę z proszkiem do pieczenia,
już przygotuj do wrzucenia.
I do masy daj na zmianę,
mąkę z proszkiem, później pianę.
Całość zmieszaj, wlej na blachę,
babskie pismo weź pod pachę.
Murzyn w piekarniku leży,
jest przepyszny, kiedy świeży,
ciepły, pudrem posypany,
paluchami rozrywany.
Teraz chwilę masz dla siebie,
zaparz kawę, witaj w niebie.
Odpowiedzi
Murzynek, jest ekspresowy i
Murzynek, jest ekspresowy i rewelacyjny. Puszysty i wilgotny:)
Uwielbiam ten przepis, jak już sama nie wiem co upiec to właśnie stawiam na murzyna:)
Zrobiłam! Jest pyszny, a
Zrobiłam! Jest pyszny, a przede wszystkim bardzo łatwy do zrobienia, więc na pewno zagości u nas na stałe. Następny etap to szarlotka :))))
nie ma jak murzyn! ciszę się,
nie ma jak murzyn! ciszę się, że Ci wyszedł:)