Ciasto kruche:
- 45 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 5 żółtek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
Polewa czekoladowa:
- pół kostki margaryny
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki cukru
- ewentualnie płatki migdałowe do przyzdobienia
Czas pieczenia: 15 min. Temp. pieczenia: 180 stopni
Z podanych składników wychodzi około 45 ciasteczek
Już niebawem, czternastego,
z mężem święcę Walentego.
Zamiast kupić byle badziew,
zrobię serca w czekoladzie.
Po kryjomu, w tajemnicy,
kładę wszystko na stolnicy.
Mąkę z proszkiem już przesiewam,
"Love me tender" cicho śpiewam.
Cukier z żółtkami dodaję,
masło w kostkę jeszcze kraję.
Całość mieszam i zagniatam,
w kuchni dziś jak amor latam.
Po godzinie, z wałkiem w dłoni,
czuję, że mnie czas przegoni.
Ciasto dzielę i wałkuję,
Znowu śpiewam i tańcuję.
W kształcie serca ciastka robię,
cóż za myśli mam dziś w głowie.
Co gra w duszy? Sama nie wiem.
Czas pomyśleć o polewie.
Margaryna, cukier, woda,
i kakao, czasu szkoda.
Więc gdy ciastka w piekarniku,
to polewa na piecyku.
Niech ci jednak miłość ślepa,
nie odmóżdży dziś czerepa.
Bo pamiętaj, zwyczaj karze,
czekoladę mieszać w garze.
Chłodne serca, upieczone,
czekoladą ozdobione.
Kładę czule na talerze,
w cudny wieczór, mocno wierzę!