Sałatka z rukoli, fety i winogrona

I znów rukola w roli głównej. Dzieci już się ze mnie śmieją, że ta rukola to z tapety nie schodzi. A właśnie, że schodzi z durszlaka na półmisek! Obiecuję, że kolejny przepis nie będzie zachęcał do przyrządzenia sałatki. W blokach startowych rozgrzewająca zupa.

Sałatka z winogronem
Składniki: 
  • niewielka kiść ciemnego winogrona
  • opakowanie rukoli tj 3-4 duże garści
  • małe opakowanie mozarrelli (mini kulki ok 12 sztuk)
  • 27 dag sera fety (opakowanie)
  • mały słoiczek pomidorów suszonych z oliwy
  • małe pomidorki np truskawkowe, ok 10 sztuk
  • pół szklanki słonecznika

Dressing

  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • kilka łyżek wody
  • kilka łyżek octu balsamicznego
  • kilka łyżek cytryny
  • łyżeczka miodu

Rukolę umyć i oszuszyć. Wyłożyć na półmisek. Na sałacie ułożyć pokrojoną fetę, przekrojone na pół pomidorki, przekrojone na pół kuleczki mozzarelli, pokrojone w ćwiartki i wypestkowane winogrono. Pomidory suszone również drobno pokroić i dorzucić do całości. Sałatkę można ułożyć warstwowo. Całość posypać uprażonym słonecznikiem i polać sosem.

Przygotowanie dressingu: składniki włożyć do małego słoiczka i potrząsać aż do połączenia składników i rozpuszczenia miodu. 

Średnia: 3.8 (głosów: 10)