Sałatka z rukolą i granatem

To byłaby kolejna zwykła sałatka, ale w oko wpadł mi granat! Świetne połączenie z rukolą i słoną fetą. Dobrze jest mieszać smaki, a jak cudownie móc się przekonać, że to mieszanie okazało się sukcesem. Byli tacy, co degustując mruczeli, ciekawe czy się ujawnią.

Sałatka z rukolą i granatem
Składniki: 
  • 3 garści rukoli
  • kubeczek pomidorków koktajlowych, ok 10 sztuk
  • ser wędzony (niewielka ilość do smaku)
  • 15 dag sera fety
  • 1/3 szklanki słonecznika
  • pół granata
  • 10 dag sera pleśniowego brie

Dressing

  • kilka łyżek octu balsamicznego
  • kilka łyżek wody
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • pół łyczeki miodu

Rukolę umyć i osuszyć. Ułożyć na niej (połowa rukoli) pokrojony w niewielkie plasterki ser pleśniowy brie, pokrojony w kostkę ser wędzony oraz dodać część przekrojnych na pół pomidorków.

Pierwszą warstwę przykryć drugą częścią rukoli i ułożyć na niej pokrojoną w kosteczkę fetę, uprażony bez tłuszczu słonecznik, resztę pomidorków i cząsteczki granatu.

Całość polać sosem, który powstanie z połączenia octu balsamicznego, wody, miodu i oliwy.

 

Średnia: 4 (głosów: 3)