Sałatka z kaszą jaglaną

Proszę Państwa, dziś na stole królowa kasz. Jaglana. Naprawi za nas to, co zepsuliśmy w okresie wzmożonego spożywania grillowanych produktów kiełbasopodobnych. Oczyści i odkwasi. Gotować, zajadać, częstować.

Sałatka z kaszą jaglaną
Składniki: 
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 1 papryka czerwona
  • natka pietruszki
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 ogórki
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula

Sos winegret:

  • 0,25 szklanki oliwy z oliwek
  • 0,25 szklanki soku z cytryny
  • 3 łyżki przegotowanej wody ((wystudzonej)
  • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojone)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1,5 łyżki cukru pudru

Kaszę oczyścić z czarnych ziaren, wsypać na sitko, przepłukać zimną, bieżącą wodą, sparzyć, zalać dwiema szklankami wody, posolić i gotwać pod przykryciem ok 15, do miękkości. Mieszać od czasu do czasu.

Z umytej papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w zgrabne, nieduże słupki. Ogórki umyć, obrać i pokroić w półksiężyce. Cebulę obrać  i pokroić w kosteczkę. Natkę pietruszki pokroić drobno. Z kukurydzy odlać płyn. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki.

Przygotować sos winegret. Wszystkie składniki wlać i wsypać do słoika, zakręcić go i potrząsnąć.

Wszystko, wraz z sosem winegret wymieszać w dużej misce.

 

Średnia: 5 (głosów: 2)