Proszę Państwa, dziś na stole królowa kasz. Jaglana. Naprawi za nas to, co zepsuliśmy w okresie wzmożonego spożywania grillowanych produktów kiełbasopodobnych. Oczyści i odkwasi. Gotować, zajadać, częstować.
- szklanka kaszy jaglanej
- 1 papryka czerwona
- natka pietruszki
- pół puszki kukurydzy
- 2 ogórki
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
Sos winegret:
- 0,25 szklanki oliwy z oliwek
- 0,25 szklanki soku z cytryny
- 3 łyżki przegotowanej wody ((wystudzonej)
- 2 ząbki czosnku (drobno pokrojone)
- sól, pieprz do smaku
- 1,5 łyżki cukru pudru
Kaszę oczyścić z czarnych ziaren, wsypać na sitko, przepłukać zimną, bieżącą wodą, sparzyć, zalać dwiema szklankami wody, posolić i gotwać pod przykryciem ok 15, do miękkości. Mieszać od czasu do czasu.
Z umytej papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w zgrabne, nieduże słupki. Ogórki umyć, obrać i pokroić w półksiężyce. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Natkę pietruszki pokroić drobno. Z kukurydzy odlać płyn. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki.
Przygotować sos winegret. Wszystkie składniki wlać i wsypać do słoika, zakręcić go i potrząsnąć.
Wszystko, wraz z sosem winegret wymieszać w dużej misce.