Wraz z nadejściem jesieni, poczułam, że żyję. Dziesiątki imprez, szkolno-przedszkolnych, pobudzają do nadludzkiej aktywności. Efektem, jednej z tych czynności, jest właśnie ta sałatka. Musiała być smaczna, skoro tak szybko zniknęła z przedszkolnego kącika sałatkowego.
Składniki:
- szklanka słonecznika
- 8 jaj ugotowanych na twardo
- duży pęczek szczypiorku
- 2 czerwone papryki
- 10 dag tartej mozzarelli
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz i sól do smaku
Słonecznik wrzucić na patelnię i smażyć, bez tłuszczu, przez kilka minut. Mieszać, żeby się nie przypalił. Zostawić do ostygnięcia. Jaja zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Paprykę pokroić w małą kostkę, a szczypior drobno poszatkować. Do miski wsypać startą mozzarellę i wystudzony słonecznik. Dodać sos wykonany z majonezu i jogurtu. Pomieszać i przyprawić solą oraz pieprzem.