Sałatka jajeczna ze słonecznikiem

Wraz z nadejściem jesieni, poczułam, że żyję. Dziesiątki imprez, szkolno-przedszkolnych, pobudzają do nadludzkiej aktywności. Efektem, jednej z tych czynności, jest właśnie ta sałatka. Musiała być smaczna, skoro tak szybko zniknęła z przedszkolnego kącika sałatkowego.

Sałatka jajeczna ze słonecznikiem
Składniki: 
  • szklanka słonecznika
  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • duży pęczek szczypiorku
  • 2 czerwone papryki
  • 10 dag tartej mozzarelli
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz i sól do smaku

Słonecznik wrzucić na patelnię i smażyć, bez tłuszczu, przez kilka minut. Mieszać, żeby się nie przypalił. Zostawić do ostygnięcia. Jaja zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Paprykę pokroić w małą kostkę, a szczypior drobno poszatkować. Do miski wsypać startą mozzarellę i wystudzony słonecznik. Dodać sos wykonany z majonezu i jogurtu. Pomieszać i przyprawić solą oraz pieprzem.
 

Średnia: 3.5 (głosów: 595)