Ta sałatka, to druga pozycja w mojej migdałowej w serii. Sprytne połączenie delikatnego brokuła, chrupiących migdałów i ostrego sosu. Do tego zgrabne tartinki i przegryzka na sylwestrową noc gotowa.
Składniki:
- duży brokuł
- ser feta (opakowanie 270 g)
- 3 ząbki czosnku
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 g płatków migdałowych
Brokuł w całości wrzucić na kilka minut do nieosolonego wrzątku. Wyjąć, ostudzić, podzielić na różyczki i ułożyć na półmisku. Fetę przełożyć do miseczki, dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i zblendować. Do jednolitej masy dodać 3/4 migdałów, wymieszać i rozsmarować ją na brokule. Pozostałą część migdałów wrzucić na patelnię i smażyć chwilę bez tłuszczu, nie przerywając mieszania. Zarumienione płatki rozrzucić na sałatce.