Przedłużająca się zima nie pozostała bez wpływu na moje kuchenne działania. Trochę je spowolniła. Ale przecież wszystko dookoła zaspało, nie tylko ja. Czas wyjść z gawry i wziąć się za gotowanie. Teraz, pod wpływem wysokiej temperatury i słońca, porzucam ciężkie schaby i gulasze. Czekam z utęsknieniem na szparagi, a tymczasem brokuł w sałatce.
- świeży lub mrożony brokuł
- 6-8 jajek ugotowanych na twardo
- 6 pomidorów
- kilka łyżek śmietany
- kilka łyżek majonezu
- łyżeczka drobno pokrojonego koperku
- sól, pieprz
Brokuł umyć pod bieżącą wodą, podzielić na różyczki i wrzucić na kilka minut na osolony wrzątek. Ważne aby warzywo nie rozgotowało się. Brokuł wyjąć z wrzątku, wystudzić i ułożyć w naczyniu. Wystudzone, ugotowane jaja na twardo pkroić na ćwiartki i ułożyć w misce z brokułem. Pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórę, pociąć na ćwiartki i dołożyć do pozostałych warzyw Całość polać sosem koperkowo-jogurtowo-majonezowym.
Odpowiedzi
No tak średnio bym powiedział
No tak średnio bym powiedział:/
A ja wprost przeciwnie, nawet
A ja wprost przeciwnie, nawet bardzo :)
Chyba z tymi sześcioma
Chyba z tymi sześcioma pomidorami to troszkę przesadzone,biorąc pod uwagę zdjęcie. Po gabarytach widać,że to nie małe pomidorki i tyle ich tam nie ma.Jajek chyba raczej też nie.Ale sałatkę taką lubię,choć wolę z sosem czosnkowym.
Zgadzam się sos czosnkowy o
Zgadzam się sos czosnkowy o niebo lepszy. A moja mama to wszystko posypuje prażonym słonecznikiem i szczypiorkiem. Sałatka wygląda i smakuje mega!!!