Sałatka brokułowa

Przedłużająca się zima nie pozostała bez wpływu na moje kuchenne działania. Trochę je spowolniła. Ale przecież wszystko dookoła zaspało, nie tylko ja.  Czas wyjść z gawry i wziąć się za gotowanie. Teraz, pod wpływem wysokiej temperatury i słońca, porzucam ciężkie schaby i gulasze. Czekam z utęsknieniem na szparagi, a tymczasem brokuł w sałatce.

Sałatka brokułowa
Składniki: 
  • świeży lub mrożony brokuł
  • 6-8 jajek ugotowanych na twardo
  • 6 pomidorów
  • kilka łyżek śmietany
  • kilka łyżek majonezu
  • łyżeczka drobno pokrojonego koperku
  • sól, pieprz

 

Brokuł umyć pod bieżącą wodą, podzielić na różyczki i wrzucić na kilka minut na osolony wrzątek. Ważne aby warzywo nie rozgotowało się. Brokuł wyjąć z wrzątku, wystudzić i ułożyć w naczyniu. Wystudzone, ugotowane jaja na twardo pkroić na ćwiartki i ułożyć w misce z brokułem. Pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórę, pociąć na ćwiartki i dołożyć do pozostałych warzyw Całość polać sosem koperkowo-jogurtowo-majonezowym.

Średnia: 3.4 (głosów: 5)

Odpowiedzi

Portret użytkownika d1ck

No tak średnio bym powiedział:/

Portret użytkownika anka

A ja wprost przeciwnie, nawet bardzo :)

Portret użytkownika Sałatka

Chyba z tymi sześcioma pomidorami to troszkę przesadzone,biorąc pod uwagę zdjęcie. Po gabarytach widać,że to nie małe pomidorki i tyle ich tam nie ma.Jajek chyba raczej też nie.Ale sałatkę taką lubię,choć wolę z sosem czosnkowym.

Portret użytkownika Marlena

Zgadzam się sos czosnkowy o niebo lepszy. A moja mama to wszystko posypuje prażonym słonecznikiem i szczypiorkiem. Sałatka wygląda i smakuje mega!!!