Dżem truskawkowy

Od maja słyszę, że musimy zrobić dżem z truskawek. Kiedy się pojawiły, słyszę to dwa razy dziennie. Jak się ma w domu takiego łakomczucha, to się w garach siedzi. No więc od piątku smażę te dżemy, żeby mężowi osłodzić życie. Część dżemów zrobiłam z dżemiksem, ale nie jest to wersja godna pochwały i opisywania na forum. Jest po prostu szybka i nie traci się owoców podczas smażenia. Cudowne są jednak  te dżemy, do których idealnego smaku i konsystencji przyczynia się własna ręka, a nie chemia.

 

Dżem truskawkowy
Składniki: 
  • 2,5 kg truskawek
  • ok 60 dag cukru
  • sok z połowy cytryny

Owoce umyć, pozbyć się szypułek i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do szerokiego rondla, z grubymi ściankami i podwójnym dnem, dodać cukier, sok z cytryny, pomieszać i smażyć około 3 godziny. Swoje smażenie podziliłam na 2 tury, z nocną przerwą. Dżem należy często mieszać. Po około 3 godzinach konsystencja powinna być odpowiednia. Tzn sok odparowuje, a powstały dżem nadawać się powinien do posmarowanie kromki chleba. Jeśli jednak okazuje się, że dżem jest ciągle rzadki, należy wydłużyć czas smażenia. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić wyparzonymi zakrętkami. Odłożyć na kilka minut do góry dnem. Przechowywać w chłodnym miejscu.
 

Ten przepis zrobili:

Średnia: 5 (1 vote)

Odpowiedzi

Portret użytkownika anowak7

Mój truskawkowy dżemik już prawie jest w słoiczkach. Mniam, mniam, mniam... pycha

Portret użytkownika anka

Mojego jest stanowczo za mało!!!