Dżem brzoskwiniowy, ze skórką czy bez?

Prawda jest taka, że uwielbiam przetwarzać. A jak usłyszę, że komuś jakiś owoc zalega, i że chętnie pozbędzie się nadwyżek, zawsze zgłaszam gotowość do przyjęcia. W piątek ruszyliśmy, liczną ekipą, na ratunek Marcie, by uwolnić ją od nadmiaru brzoskwiń. Na miejscu okazało się, że na jednym drzewku, urosło 30 kilogramów owoców. Zadowoleni ze zdobycznego eko towaru, wróciliśmy do domu.

W obawie, że wielogodzinne "skórowanie" narazi moje małżeństwo na szwank, część brzoskwiń zalałam spirytusem, resztę wypestkowałam, pokroiłam i przystąpiłam do smażenia. Po przerobieniu kilku kilogramów, postanowiłam obrać choć kilogram, aby móc porównać wyrób "ze skórką" i "bez skórki".

Różnice smakowe były ledwo wyczuwalne. Wysmażone skórki zginęły w dżemowej mazi, a kolor gotowego wyrobu był jedynie o ton ciemniejszy. Zastosowałam test łyżeczki. Dawid skosztował obydwu produktów. Nie poznał który "skórzasty" a który nie. A skoro nie ma różnicy, to po, co się przepracowywać.

Dżem brzoskwiniowy
Składniki: 
  • 2 kg brzoskwiń (wypestkowanych)
  • cytryna
  • 50 dag cukru
 
 
 
 
 
Umyte owoce wypestkować i pokroić w ćwiarki lub duże kostki. Jeśli dżem ma być bez skórki, to owoce należy zalać wrzątkiem i obrać ze skóry. Pokrojone owoce wrzucić do garnka z grubym dnem, dodać cukier (ilość cukru można zmniejszyć lub zwięszyć w zależności od upodobań i smaku owoców), wyciśnięty sok z cytryny i smażyć około 2 - 2,5 godziny. W tym czasie woda odparuje i dżem zgęstnieje. Podczas smażenia, kiedy owoce dostatecznie zmiękną, można je dodatkowo zmiażdżyć ubijaczką do ziemniaków. Gorący dżem wkładać do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcić i odstawić do góry dnem, aż do wystygnięcia. Przechowywać w piwnicy. Sterylizowanie dużej ilości słoików i zakrętek sprawdza się w piekarniku. Należy je włożyć do pieca, ustawić temperaturę około 120 stopni i po 15 minutach, słoiki są sterylne i gotowe do przyjęcia wsadu.

Ten przepis zrobili:

Średnia: 4 (głosów: 4)

Odpowiedzi

Portret użytkownika anowak7

Moje małżeństwo wytrzymało test skórki z brzoskwini :-) Mam wersję bez skórki :-)

Portret użytkownika anka

To znaczy, że wytrzyma wszystko!

Portret użytkownika Ola Iwaniuk

Potwierdzam, że dżem brzoskwiniowy ze skórką też jest super:-) a ile zaoszczędzamy czasu! Ale fajnie wiedzieć, że bez skórki niewiele się różnią:-)

Portret użytkownika anka

No o ten czas się rozchodzi :)

Portret użytkownika Esja

Ja też robię ze skórką i jest super , nawet morelowy robię ze skórką. Przechodzi test mojej sześciolatki i nie chce słyszeć o sklepowym dżemie. Pozdrawiamy serdecznie.
A mam pytanie ,czy mam Pani
jakieś fajne przepisy na dżemiki z mieszanych owoców.

Portret użytkownika anka

Powiem szczerze :) dżemy często robię na wyczucie. Smażę do odpowiedniego momentu, kiedy masa po ostygnięciu, daje się smarować na kanapce. I to cały sekret. Do tego cukier w ilości odpowiedniej dla konsumenta i ewentualnie sok z cytryny dla zachowania barwy. Obieranie ze skórki, to też kwestia indywidualna, ja nie lubię dodawać sobie pracy :) Myślę, że owoce mieszane można potraktować podobnie :)

Portret użytkownika Abyrvalgdes

viagra commercials - [url=http://viagraotc.us/]how to get viagra without a perscription[/url]
viagra side effects heartburn how viagra works
sdfsdfjhkshdf378