Prawda jest taka, że uwielbiam przetwarzać. A jak usłyszę, że komuś jakiś owoc zalega, i że chętnie pozbędzie się nadwyżek, zawsze zgłaszam gotowość do przyjęcia. W piątek ruszyliśmy, liczną ekipą, na ratunek Marcie, by uwolnić ją od nadmiaru brzoskwiń. Na miejscu okazało się, że na jednym drzewku, urosło 30 kilogramów owoców. Zadowoleni ze zdobycznego eko towaru, wróciliśmy do domu.
W obawie, że wielogodzinne "skórowanie" narazi moje małżeństwo na szwank, część brzoskwiń zalałam spirytusem, resztę wypestkowałam, pokroiłam i przystąpiłam do smażenia. Po przerobieniu kilku kilogramów, postanowiłam obrać choć kilogram, aby móc porównać wyrób "ze skórką" i "bez skórki".
Różnice smakowe były ledwo wyczuwalne. Wysmażone skórki zginęły w dżemowej mazi, a kolor gotowego wyrobu był jedynie o ton ciemniejszy. Zastosowałam test łyżeczki. Dawid skosztował obydwu produktów. Nie poznał który "skórzasty" a który nie. A skoro nie ma różnicy, to po, co się przepracowywać.
- 2 kg brzoskwiń (wypestkowanych)
- cytryna
- 50 dag cukru
Odpowiedzi
Moje małżeństwo wytrzymało
Moje małżeństwo wytrzymało test skórki z brzoskwini :-) Mam wersję bez skórki :-)
To znaczy, że wytrzyma
To znaczy, że wytrzyma wszystko!
Potwierdzam, że dżem
Potwierdzam, że dżem brzoskwiniowy ze skórką też jest super:-) a ile zaoszczędzamy czasu! Ale fajnie wiedzieć, że bez skórki niewiele się różnią:-)
No o ten czas się rozchodzi :
No o ten czas się rozchodzi :)
Ja też robię ze skórką i jest
Ja też robię ze skórką i jest super , nawet morelowy robię ze skórką. Przechodzi test mojej sześciolatki i nie chce słyszeć o sklepowym dżemie. Pozdrawiamy serdecznie.
A mam pytanie ,czy mam Pani
jakieś fajne przepisy na dżemiki z mieszanych owoców.
Powiem szczerze :) dżemy
Powiem szczerze :) dżemy często robię na wyczucie. Smażę do odpowiedniego momentu, kiedy masa po ostygnięciu, daje się smarować na kanapce. I to cały sekret. Do tego cukier w ilości odpowiedniej dla konsumenta i ewentualnie sok z cytryny dla zachowania barwy. Obieranie ze skórki, to też kwestia indywidualna, ja nie lubię dodawać sobie pracy :) Myślę, że owoce mieszane można potraktować podobnie :)
viagra commercials - [url
viagra commercials - [url=http://viagraotc.us/]how to get viagra without a perscription[/url]
viagra side effects heartburn how viagra works
sdfsdfjhkshdf378