Tego procesu nie da się cofnąć. To już nawet nie jesień, zimę czuć w powietrzu. Ostatnia cukinia, ostatnie przetwory. Tak, cukinią w curry kończę sezon przetwórski.
Składniki:
- 2 kg cukinii
- 3 cebule
- 1,5 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki gorczycy
Cukinię obrać ze skóry (młode sztuki mogą pozostać w mundurkach) i pokroić w ćwiartki (plastry też są możliwe). Dodać cebulę pokrojoną w półksiężyce lub kostkę. Wymieszać z curry, gorczycą, solą, pieprzem, papryką i włożyć na 3 godziny do lodówki. Zagotować ocet z cukrem, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Do zalewy wlać wodę, którą puściły cukinię. Cukinie z cebulą włożyć do wyparzonych słoików, zalać zimną zalewą, zakręcić i pasteryzować ok 10 min.
Z podanej ilości składników wychodzi 5-6 słoików (po 500 ml)