Nalewka z czerwonej porzeczki

Człowiek wraca z wakacji i nie wie w co ręce włożyć. Borówki, maliny, porzeczki czerwone, czarne. Dżemy, soki, nalewki. Nalewkę z czerwonej porzeczki robię pierwszy raz, ale za to ze sprawdzonego przepisu.

Składniki: 
  • 1 kg owoców
  • 1 l spirytusu
  • 400 ml wody przegotowanej chłodnej
  • 70 dag cukru

Owoce umyć, delikatnie osuszyć i przełożyć do dużego słoja. Zalać je 70 % alkoholem, jaki powstanie z połączenia spirytusu z wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Zlać nalew. Owoce zasypać cukrem, zgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków i odstawić na kolejne 2 tygodnie.

Co jakiś czas potrząsać słoikiem, aby cukier lepiej się rozpuścił. Pomieszać alkohol z sokiem. Owoce lekko odcisnąć przez gazę, tak aby odzyskać jak najwięcej soku. Zlać do butelek, odfiltrować (przelać przez gazę) zakręcić i odstawić na kilka miesięcy.

Średnia: 5 (1 vote)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Joanna Płytycz

Jedna z moich ulubionych nalewek!!!
Ja użyłam 1kg cukru, ale pomimo tego nie jest słodka, tylko w sam raz pod nasz smaczek ;-)