Krupnik z miodem

Czy robienie nalewek może stać się hobby? Może. Miesiąc bez zalewania owoców spirytusem, miesiącem straconym. Ale odkąd krzewy i drzewa owocowe zapadły w zimowy sen, mnie dręczy nalewkowy przestój. Na szczęście spotkałam się z Piotrem, który podobnie jak ja, lubi zalewać. Opowiedział mi o swojej przepastnej spiżarce, wymienił kilkanaście napitków i natchnął do zrobienia Krupniku.  Zalałam, teraz czekam aż się przegryzie. Nie zdąże zdgustować w nadchodzące Boże Narodzenie, ale co się odwlecze...

Krupnik z miodem
Składniki: 
  • 0,4 l miodu
  • 0,4 l wody
  • 0,5 l spirytusu
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • kawałek cynamonu
  • kilka goździków
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • skórka z jednej pomarańczy
  • kilka suszonych owoców jałowca

Wodę z miodem doprowadzić do wrzenia. Podczas krótkiego gotowania zdjąć pianę. Powstały syrop wystudzić. Skórkę z pomarańczy przygotować tak, aby pozostało jak najmniej białej skórki i wrzucić ją do słoika. Dodać cynamon, goździki, imbir, gałkę muszkatołową, jałowiec i kwasek. Zalać to spirytusem i syropem. Tak przygotowaną nalewkę pozostawić na trzy tygodnie w zamkniętym słoiku. Zlać do butelek.
 

Średnia: 5 (1 vote)