Bebeczki z kaszy jaglanej i cukinii

Święto cukinii to coroczna impreza, organizowana przez znajomych,  z okazji zbioru tegoż właśnie warzywa. Przygotowywane są dania różnego rodzaju, ale zawsze składnikiem przewodnim jest cukinia. W tym roku królowały zapiekanki. Co chwilę na stół wjeżdżała kolejna świeżo upieczona, gorąca, wprost wyjęta z piekarnika lazania. Babeczki też były pyszne, zniknęły ze stołu w kilka minut. Przypadek?

Bebeczki z kaszy jaglanej i cukinii
Components: 
  • pół szklanki kszy jaglanej (nieugotowanej)
  • duża cukinia (po starciu 2 szklanki)
  • 25 dag mozzarelli
  • 12 suszonych pomidorów (połówki)
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki żytniej razowej
  • łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka (płaska) pieprzu ziołowego
  • sól do smaku (płaska łyżeczka)

Kaszę ugotować i wystudzić. Cukinię obrać, wypestkować i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Posolić i odstawić na kwadrans. Mozzarellę zetrzeć lub pokroić w kostkę. Pomidory suszone pokroić w kosteczkę.

Kiedy cukinia puści wodę, należy ją odcisnąć -po odcisnięciu wychodzi około 2 szklanki cukinii-  i połączyć z pozostałmi składnikami, wraz z ugotowaną i wystudzoną kaszą, jajami, mozzarellą, pomidorami, mąką i przyprawami.

Całość pomieszać i wkładać do foremek. Foremki silikonowe nie wmagają natłuszczania, blaszki tak. Ponieważ w przepisie nie ma proszku do pieczenia, babeczki tylko nieznacznie sie podnoszą podczas pieczenia, więc foremki mogą być wypełniane do 3/4 wysokości. Piec 35-40 minut w temp 190 stopni.

Podawane na ciepło świetnie kompnują się z sosem koperkowo czosnkowym.

Average: 5 (1 vote)