Pierniczki świąteczne

Do pierników przymierzałam się od dwóch tygodni. Ale okazuje się, że to nie taki banał. Jedne robi się wcześniej, bo muszą zmięknąć, inne później, żeby nie stwardniały. Zbyt skomplikowane. Odpuściłam. Ale zgadałam się z Ewą, po babsku. Chwaliła się, że upiekła pierniki, w planach ma sernik, makowiec, rogaliki i kruche ciasteczka. Wjechała mi na ambicję. Dlatego wydębiłam od niej ten przepis. Wczoraj przekonałam się, że te pierniczki są pyszne, pachnące, ekspresowe, i można je zrobić w dowolnym  przedświątecznym momencie.

Pierniczki świąteczne
Components: 
  • 350 g mąki
  • 1 jajo
  • 50 g margaryny
  • 100 g płynnego miodu (4-5 łyżek)
  • 80 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • przyprawa do piernika (łyżeczka)
  • łyżeczka sody

W ślad za Ewą...

Margarynę, miód, cukier zwykły i wanliowy oraz przyprawę do piernika podgrzać w rondlu, wymieszać, rozpuścić, ale nie gotować. Ostudzić. Do przestudzonej masy dodać żółtko, mąkę i sodę, połączyć. Dołożyć pianę z białka i zarobić. Stolnicę posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wykrawać z niego różne kształty. Zrobić dziurkę na tasiemkę. Ewa w tym celu używa rurki.  Pierniki ułożyć na papierze, tak aby mogły swobodnie puchnąć. Piec, pod baczną obserwacją, około 10 min w temperaturze 150-170 stopni. Podczas pieczenia dziurki mogą zmaleć, ratunkiem wówczas jest ponowne użycie rurki, zaraz po wyjęciu pierników z pieca.
Ostudzone pierniki ozdobić lukrem i własną fantazją.

Ten przepis zrobili:

Average: 4.8 (5 votes)

Comments

Magdalena Mikulska's picture

Właśnie robię :-)

anka's picture

i jak? też planuję:)

Magdalena Mikulska's picture

Pierwsza porcja spalona :-) nie przypuszczalam, że tak szybko się pieką, pozostale 4 tacki wyszły genialnie :-D

anka's picture

szybkie są :)) w końcu ekspresowe! 

Ewa's picture

pierniki gotowe do powieszenia na choinke :) wyszły jeże, ślimaki, renifery, wiewiórki :)

anka's picture

jesteście ZUCH-DZIEWCZYNY :)

Ewa's picture

U mnie pierwsza porcja troche z krótko w piekarniku (dokładnie 10 min), druga dłużej (ok 15 min) i wyszła piękniejsza bo pulchna ;-) I chyba za duzo przyprawy do piernika dodałam (całe opakowanie) bo trochę ostre wyszły wiec nastepnym razem dam troche mniej.

anka's picture

Prędkość piecznia zależy w dużej mierze od piekarnika, u mnie robią się tak szybko, że muszę je obserwować. Przyprawa...rzeczywiście trochę za dużo, łyżeczka byłoby ok, ale tu nie sprecyzowałam, moja wina :))

Magdalena Mikulska's picture

Hehe, ja też dałam za dużo przyprawy do piernika i wyszło zbyt "aromatycznie", ale jutro piekę do przedszkola i dawka będzie znacznie zmniejszona ;)

anka's picture

nieźle :)) widzę, że robota taśmowa:)

Izabela Pytko's picture

Przepis super. Wyszły mi już za pierwszym razem, co w moim przypadku nie jest takie oczywiste :))

anka's picture

tak, w końcu to przepis od naszej Ewy D. :)

jusmag's picture

Super przepis. Zrobiłam w niedzielę, też dałam całą przyprawę do piernika, ale nie są nawet takie ostre. Następne zrobię łagodniejsze.
Jutro stroimy lukrem :)

anka's picture

Cieszę się bardzo. Chętnie obejrzałabym te pierniczki, zdjęcie zawsze można wrzucić... Serdecznie pozdrawiam!!