Zapiekana pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wieczorne gotowanie to dla mnie rodzaj domowego spa. Nie przepadam za nakładaniem maseczek, co pewnie niedługo odbije się głębokim echem na mojej twarzy, wolę pichcić, to mnie odpręża i "luzuje". Wiem, że jedzenie po 18 -stej, nie jest wskazane, zwłaszcza po osiągnięciu już pewnego wieku, co pewnie też niebawem się zemści, ale nie mogę bez tego żyć. Kolacje we dwoje, po głośnych i chaotycznych posiłkach w towarzystwie trzyletniej niejadki, są jak kompres na rozgrzane czoło. Kurczak ze szpinakiem, o zgrozo, zjedliśmy tuż przed północą. Wam sugeruję przyrządzić to danie wcześniej, bo i tak mimo próśb i modlitw dodatkowe kalorię nie pójdą w piersi.

Zapiekana pierś z kurczaka ze szpinakiem
Components: 
  • duża podwójna pierś z kurczaka
  • 25 dag świeżego szpinaku
  • 25 dag (słoiczek) pomidorów suszonych w zalewie
  • 25 dag sera żółtego
  • pół szklanki śmietany 30%
  • 5 ząbków czosnku
  • masło do duszenia szpinaku
  • suszony rozmaryn (łyżeczka)
  • kurkuma (ok pół łyzeczki)
  • sól, pieprz

Mięso umyć po bieżącą wodą, usunąć błony i inne części twarde i niezjadliwe. Kurczaka podzielić na 2 części, a z nich w poprzek wykroić kotlety, tak aby z podwójnej piersi powstały 4 części. Mięso deliktanie rozbić, ale uważać żeby nie poszarpać. Przyprawić solą, pieprzem, kurkumą, rozmarynem, ewentualnie curry i usmażyć, po kilka minut z obu stron, na złoto. Szpinak umyć po bieżącą wodą, osuszyć i udusić na maśle, dodać zmiażdżony czosnek, szczyptę soli i pokrojone w paski pomidory. Całość dusić zaledwie kilka minut aż szpinak zmięknie. Do gotowego szpinaku wlać śmietanę i wymieszać. Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć je szpinakiem i piec pod przykryciem około pół godziny w temp 180 stopni. Zapiekankę wyjąć z piekarnika, zdjąć przykrycie i posypać startym serem, włożyć jeszcze na chwilę do pieca, aż ser się rozpuści. Jeść na ciepło. Do dania można ewentualnie przygotować pieczone ziemniaki i gotowane warzywa, ale nie jest to konieczne.

Average: 4.5 (14 votes)

Comments

kreatywna Dori's picture

Smaka gigantycznego mi narobiłaś... pewno już wszystko pożarte i się nie załapię. A tak poza tym, czy to normalne by tak po nocach gotować i jeść?

Emilia Małgorzata Nowacka's picture

Aniu czy mrożony szpinak nadaje się do tego dania?

anka's picture

Dori, po daniu zostało wspomnienie, ale było cudowne!

Emilia, mrożony jak najbrdziej, tylko NIE ten "miażdżony". Kulki będą ok albo całe liście:) smacznego!

Beata Kurkowska's picture

coś boskiego! eksplozja smaków dziś gościła na moim obiadowym stole :)

anka's picture

bardzo się cieszę:)

Iza Redziak's picture

uwielbiam..y szpinak ta wersja ....muszę ją wypróbowac i to szybko

anka's picture

szpinak jest fajny, a ja następnym razem zrobię go do ziemniaków, a co!? na masełku, z czosneczkiem, śmietanką:)

Joanna Płytycz's picture

No wreszcie udało mi się zrobić to CUDO!!!!!!!
Już drugi dzień objadamy się z Diobłem i w dalszym ciągu nie możemy przestać zachwycać się nad WSPANIAŁYM smakiem tego dania! WYŚMIENITE!!!
Aniu dziękujemy ;-)

anka's picture

Dzięki Asiu!

Martyna's picture

Przepyszne! Robiłam już kilka razy, polecam zetrzeć mozzarellę zamiast sera żółtego! Niebo w gębie! Dzięki za przepis!

Martyna's picture

Przepyszne! Robiłam już kilka razy, polecam zetrzeć mozzarellę zamiast sera żółtego! Niebo w gębie! Dzięki za przepis!

anka's picture

Zapomniałam o tej zapiekance! Muszę ją znów zrobić!! Dzięki Martyna :)

Anna Wolińska's picture

Danie jest FANTASTYCZNE! Właśnie zjedzone :) W życiu nie jadłam tak dobrego szpinaku, a jadam dość często, bo lubię. Zamiast żółtego sera użyłam mozzarellę.
Pozdrawiam :)

anka's picture

Tak jest! Zgadzam się! Pycha:) Pozdrawiam i dziękuję Aniu:)

 

esja's picture

Przepyszna zapiekanka:) zrobilismy pierwszy raz i wiemy , ze przepis powtorzymy. Naszym gosciom tez bardzo smakowala. Maz troszke inaczej przyprawil, ale pomysl super. Pozdrawiamy serdecznie.Dziekujemy za przepis.

anka's picture

Świetnie! dzięki za wiadomość:)

PS A czym, Szanowny Małżonek, przyprawił danie?

esja's picture

Maz dodal do szpinaku przyprawy pomidory z bazylia i czosnkiem (produkty benedyktynskie - uwielbiamy ich przyprawy i ziola ) i serek almette z ziolami , a kurczaka zrobil w przyprawie zlocisty kurczak. Pozdrawiam serdecznie. Gratuluje takich fajnych przepisow i bloga.

anka's picture

Super, dziękuję!

Agnys's picture

Wlasnie zrobilam, niebo w gebie, pyyyyysssszzznnee

anka's picture

Dzięki serdeczne za dobre wieści!!!!!

Gosia's picture

Przepis rewelacyjny! Zrobiłam z mrożonym szpinakiem i wyszło bardzo smakowicie :-)
Misja spełniona wszyscy najedzeni :-)

Paula's picture

Robiłam to danie ostatnio na kolację i było pyszne, mój mąż zachwalał i nie mógł się najeść, także polecam przepis pyszny !!

Doroti's picture

Przepyszne! Dodaje do moich stałych potraw. Nie dodawałam sera żółtego a i tak było wyśmienite ! ☺

Dorota Szcząchor-Wójcik's picture

Wyszło pyszne ! Robiłam bez sera :)