Piszinger kokosowo-kakaowo-orzechowy

W swym średnio długim życiu jadłam wiele wersji piszingera. Takie dość pospolite ciacho przełożone „byle czym”. Ale ten andrut to wersja exclusive. Bez kompleksów lansuje się na salonach, przynajmniej moim. Ma bogate wnętrze, wafel jeden.
 

Piszinger kokosowo-kakaowo-orzechowy
Components: 
  • 7- 8 paczek herbatników
  • kostka margaryny
  • 160 ml mleka
  • szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 5 łyżek kokosu
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 wafle

Margarynę, cukier, mleko rozpuścić w rondelku, na delikatnym "gazie", a gdy się zagotuje wyłączyć. Dorzucić drobno pokruszone herbatniki (można je przepuścić przez maszynkę do mięsa lub przez maszynę do siekania warzyw- nakładka z grubymi oczkami- takie herbatniki są idealne). Pomieszać je z jeszcze ciepłą masą. Następnie podzielić ją na 2 części. Do jednej wsypać kakao, orzechy i zamieszać. Do drugiej części wsypać kokos, zamieszać.
Na wafel wyłożyć pierwszą warstwę np. kakaową, przykryć to drugim waflem, który należy posmarować kolejną warstwą, kokosową i przykryć trzecim waflem, docisnąć. Obłożyć to papierem do pieczenia i przygnieść czymś ciężkim, np koszem owoców czy garnkiem z wodą. Pozostawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Average: 4.7 (3 votes)

Comments

Magdalena Mikulska's picture

W moim stanie ;) zjadłabym wszystko z tego talerza - wygląda bardzo smakowicie!

anka's picture

Masz u mnie cały talerz tych smakołyków :)

Małgosia Fremel's picture

Lubie takie szybkie i smaczne przepisy:)
te słodkie łakocie smakują równie dobrze jak wyglądają...

anka's picture

pycha, nie? :) a ja się pytam gdzie Twoje zdjęcie? hehehe

Małgosia Fremel's picture

uzupełniłam zdjęcie, byłam przekonana że je rano wkleiłam...
jasne że pycha...:)

Anna's picture

A ten kokos to inaczej wiórki kokosowe?

anka's picture

tak jest, wiórki :)