Tarta z bitą śmietaną i borówkami

Aby powrót do wrześniowej rzeczywistości nie był bolesny, należy zafundować sobie takie cacko. Działa. Na ewentualne spadki nastroju, zalałam również miętówkę i aroniówkę. "Za chwilę" biorę się za smażenie powideł i nutelli.  Jesiennej depresji mówimy NIE.

Tarta z bitą śmietaną i borówkami
Składniki: 

Ciasto:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • łyżka śmietany
  • szczypta soli

Masa:

  • 200 ml śmietany 30% (schłodzonej)
  • serek bieluch
  • cukier puder do smaku
  • 20-25 dag borówek (umytych i osuszonych)

Na stolnicę przesiać mąkę  ze szczyptą soli, dodać cukier, posiekane masło i śmietanę. Składniki zagnieść energicznie i dokładnie. Uformowaną kulę zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować na grubość pół centymetra i przenieść do natłuszczonej masłem formy o średnicy ok 25 cm. Wylepić ciastem formę wraz z bokami, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok 15-20 minut, aż spód się zarumieni. Gotowy wyjąć i wystudzić.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek i wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzony spód. Wierzch udekorować borówkami. Włożyć na godzinę do lodówki.

Przepis został zaczerpnięty z książki pana Marka Łebkowskiego, Najlepsze z najlepszych, przepisy kuchni  polskiej.

Średnia: 5 (1 vote)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Docia

Co to za serek, ten bieluch?

Portret użytkownika anka

Serek naturalny, w miarę gęsty, jakby homogenizowany :)