Deser z białą czekoladą

Pomysł na popołudniowy deser mojej przyjaciółki Ewy B. Ale jeśli chcecie go zjeść po obiedzie, tworzyć trzeba już teraz. Ta słodycz lubi zimno i do pełni szczęścia potrzebuje kilkugodzinnego leżakowania w lodówce. Do dzieła.

Deser z białą czekoladą
Składniki: 
  • opakowanie kruchych ciasteczek, typu Łakotki
  • 400-500 ml śmietany 30% (schłodzonej)
  • 2 białe czekolady
  • 80 g roztopionego masła
  • 3 łyżki mleka do topienia czekolady
  • owoce do zdobienia (np. ok. 20 dag świeżych malin)

Masło roztopić i zostawić do ostudzenia. Ciasteczka zmiażdżyć. (Do gniecenia łakotek użyłam tłuczka do ziemniaków, według patentu Ewy.) Chłodne masło przelać do ciastek, wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę o średnicy ok 26 cm. Jeśli ciastka ciągle są suche i nie tworzą jednolitej masy, to należy dodać jeszcze odrobinę roztopionego masła. Czekoladę rozpuścić w rondelku, na małym ogniu z trzema łyżkami mleka i wystudzć. Schłodzoną śmietanę ubić i połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Całość delikatnie pomieszać uważając, żeby śmietana nie zwarzyła się. Masę śmietanowo-czekoladową wylać na ciastka i wyrównać. Ozdobić kwaśnymi owocami, maliny dobrze kompnują się ze słodką masą.

Deser włożyć na klka godzin do lodówki, a nawet na całą noc.

Średnia: 5 (1 vote)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Ewa

mniam, mniam :) ja robię zazwyczaj z deserową czekoladą lub mleczna, na spód można dać też łakotki czekoladowe... wszystkie wersje pycha. Dzieki Aniu

Portret użytkownika anka

to ja dziękuję:) chodzi mi jeszcze po głowie wersja z serkiem homo:)