Czekolada własnej roboty

Słowo daję, nie miałam pojęcia o istnieniu czegoś takiego jak blok czekoladowy. Może kiedyś, ktoś coś wspominał, ale niezbyt zachęcająco. Oświeciła mnie młodzież, w drodze na Potrójną. Trudna to była wędrówka. Brodząc w śniegu, opadłam z sił. Z odsieczą przybyła Maja. W ręku dzierżyła pojemnik, a w nim własnoręcznie zrobiona czekolada. Słodka, pyszna, krzepiąca! Domowej roboty czekolada jest inna niż te ze sklepu, ale tak jest przecież ze wszystkim.

Czekolada własnej roboty
Składniki: 
  • 225g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • pół szklanki wody
  • 3 i pół szklanki mleka w proszku
  • dodatki -  rodzynki, orzechy, dmuchany ryż itp.

 

 

Masło, cukier, kakao i wodę zagotować w garnku. Następnie (już nie podgrzewać) dodawać powoli mleko w proszku, ciągle mieszając, tak aby nie powstały grudki.

Dodać bakalie. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.  Stężałą czekoladę kroić w dowolny sposób.

Średnia: 4.3 (głosów: 19)