Zapiekana pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

24
mrz.
2013

Wieczorne gotowanie to dla mnie rodzaj domowego spa. Nie przepadam za nakładaniem maseczek, co pewnie niedługo odbije się głębokim echem na mojej twarzy, wolę pichcić, to mnie odpręża i "luzuje". Wiem, że jedzenie po 18 -stej, nie jest wskazane, zwłaszcza po osiągnięciu już pewnego wieku, co pewnie też niebawem się zemści, ale nie mogę bez tego żyć. Kolacje we dwoje, po głośnych i chaotycznych posiłkach w towarzystwie trzyletniej niejadki, są jak kompres na rozgrzane czoło. Kurczak ze szpinakiem, o zgrozo, zjedliśmy tuż przed północą. Wam sugeruję przyrządzić to danie wcześniej, bo i tak mimo próśb i modlitw dodatkowe kalorię nie pójdą w piersi.

Składniki: 
  • duża podwójna pierś z kurczaka
  • 25 dag świeżego szpinaku
  • 25 dag (słoiczek) pomidorów suszonych w zalewie
  • 25 dag sera żółtego
  • pół szklanki śmietany 30%
  • 5 ząbków czosnku
  • masło do duszenia szpinaku
  • suszony rozmaryn (łyżeczka)
  • kurkuma (ok pół łyzeczki)
  • sól, pieprz

Mięso umyć po bieżącą wodą, usunąć błony i inne części twarde i niezjadliwe. Kurczaka podzielić na 2 części, a z nich w poprzek wykroić kotlety, tak aby z podwójnej piersi powstały 4 części. Mięso deliktanie rozbić, ale uważać żeby nie poszarpać. Przyprawić solą, pieprzem, kurkumą, rozmarynem, ewentualnie curry i usmażyć, po kilka minut z obu stron, na złoto. Szpinak umyć po bieżącą wodą, osuszyć i udusić na maśle, dodać zmiażdżony czosnek, szczyptę soli i pokrojone w paski pomidory. Całość dusić zaledwie kilka minut aż szpinak zmięknie. Do gotowego szpinaku wlać śmietanę i wymieszać. Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć je szpinakiem i piec pod przykryciem około pół godziny w temp 180 stopni. Zapiekankę wyjąć z piekarnika, zdjąć przykrycie i posypać startym serem, włożyć jeszcze na chwilę do pieca, aż ser się rozpuści. Jeść na ciepło. Do dania można ewentualnie przygotować pieczone ziemniaki i gotowane warzywa, ale nie jest to konieczne.

0

No votes yet

Odpowiedzi

Portret użytkownika kreatywna Dori

Smaka gigantycznego mi narobiłaś... pewno już wszystko pożarte i się nie załapię. A tak poza tym, czy to normalne by tak po nocach gotować i jeść?

Portret użytkownika Emilia Nowacka

Aniu czy mrożony szpinak nadaje się do tego dania?

Portret użytkownika anka

Dori, po daniu zostało wspomnienie, ale było cudowne!

Emilia, mrożony jak najbrdziej, tylko NIE ten "miażdżony". Kulki będą ok albo całe liście:) smacznego!

Portret użytkownika Beata Malina

coś boskiego! eksplozja smaków dziś gościła na moim obiadowym stole :)

Portret użytkownika anka

bardzo się cieszę:)

Portret użytkownika Iza Redziak

uwielbiam..y szpinak ta wersja ....muszę ją wypróbowac i to szybko

Portret użytkownika anka

szpinak jest fajny, a ja następnym razem zrobię go do ziemniaków, a co!? na masełku, z czosneczkiem, śmietanką:)

Portret użytkownika Joanna Płytycz

No wreszcie udało mi się zrobić to CUDO!!!!!!!
Już drugi dzień objadamy się z Diobłem i w dalszym ciągu nie możemy przestać zachwycać się nad WSPANIAŁYM smakiem tego dania! WYŚMIENITE!!!
Aniu dziękujemy ;-)

Portret użytkownika anka

Dzięki Asiu!

Portret użytkownika Martyna

Przepyszne! Robiłam już kilka razy, polecam zetrzeć mozzarellę zamiast sera żółtego! Niebo w gębie! Dzięki za przepis!

Portret użytkownika Martyna

Przepyszne! Robiłam już kilka razy, polecam zetrzeć mozzarellę zamiast sera żółtego! Niebo w gębie! Dzięki za przepis!

Portret użytkownika anka

Zapomniałam o tej zapiekance! Muszę ją znów zrobić!! Dzięki Martyna :)

Portret użytkownika Anna Wolińska

Danie jest FANTASTYCZNE! Właśnie zjedzone :) W życiu nie jadłam tak dobrego szpinaku, a jadam dość często, bo lubię. Zamiast żółtego sera użyłam mozzarellę.
Pozdrawiam :)

Portret użytkownika anka

Tak jest! Zgadzam się! Pycha:) Pozdrawiam i dziękuję Aniu:)

 

Zobacz inne przepisy: