Wieczorne gotowanie to dla mnie rodzaj domowego spa. Nie przepadam za nakładaniem maseczek, co pewnie niedługo odbije się głębokim echem na mojej twarzy, wolę pichcić, to mnie odpręża i "luzuje". Wiem, że jedzenie po 18 -stej, nie jest wskazane, zwłaszcza po osiągnięciu już pewnego wieku, co pewnie też niebawem się zemści, ale nie mogę bez tego żyć. Kolacje we dwoje, po głośnych i chaotycznych posiłkach w towarzystwie trzyletniej niejadki, są jak kompres na rozgrzane czoło. Kurczak ze szpinakiem, o zgrozo, zjedliśmy tuż przed północą. Wam sugeruję przyrządzić to danie wcześniej, bo i tak mimo próśb i modlitw dodatkowe kalorię nie pójdą w piersi.
- duża podwójna pierś z kurczaka
- 25 dag świeżego szpinaku
- 25 dag (słoiczek) pomidorów suszonych w zalewie
- 25 dag sera żółtego
- pół szklanki śmietany 30%
- 5 ząbków czosnku
- masło do duszenia szpinaku
- suszony rozmaryn (łyżeczka)
- kurkuma (ok pół łyzeczki)
- sól, pieprz
Mięso umyć po bieżącą wodą, usunąć błony i inne części twarde i niezjadliwe. Kurczaka podzielić na 2 części, a z nich w poprzek wykroić kotlety, tak aby z podwójnej piersi powstały 4 części. Mięso deliktanie rozbić, ale uważać żeby nie poszarpać. Przyprawić solą, pieprzem, kurkumą, rozmarynem, ewentualnie curry i usmażyć, po kilka minut z obu stron, na złoto. Szpinak umyć po bieżącą wodą, osuszyć i udusić na maśle, dodać zmiażdżony czosnek, szczyptę soli i pokrojone w paski pomidory. Całość dusić zaledwie kilka minut aż szpinak zmięknie. Do gotowego szpinaku wlać śmietanę i wymieszać. Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć je szpinakiem i piec pod przykryciem około pół godziny w temp 180 stopni. Zapiekankę wyjąć z piekarnika, zdjąć przykrycie i posypać startym serem, włożyć jeszcze na chwilę do pieca, aż ser się rozpuści. Jeść na ciepło. Do dania można ewentualnie przygotować pieczone ziemniaki i gotowane warzywa, ale nie jest to konieczne.
Odpowiedzi
Smaka gigantycznego mi
Smaka gigantycznego mi narobiłaś... pewno już wszystko pożarte i się nie załapię. A tak poza tym, czy to normalne by tak po nocach gotować i jeść?
Aniu czy mrożony szpinak
Aniu czy mrożony szpinak nadaje się do tego dania?
Dori, po daniu zostało
Dori, po daniu zostało wspomnienie, ale było cudowne!
Emilia, mrożony jak najbrdziej, tylko NIE ten "miażdżony". Kulki będą ok albo całe liście:) smacznego!
coś boskiego! eksplozja
coś boskiego! eksplozja smaków dziś gościła na moim obiadowym stole :)
bardzo się cieszę:)
bardzo się cieszę:)
uwielbiam..y szpinak ta
uwielbiam..y szpinak ta wersja ....muszę ją wypróbowac i to szybko
szpinak jest fajny, a ja
szpinak jest fajny, a ja następnym razem zrobię go do ziemniaków, a co!? na masełku, z czosneczkiem, śmietanką:)
No wreszcie udało mi się
No wreszcie udało mi się zrobić to CUDO!!!!!!!
Już drugi dzień objadamy się z Diobłem i w dalszym ciągu nie możemy przestać zachwycać się nad WSPANIAŁYM smakiem tego dania! WYŚMIENITE!!!
Aniu dziękujemy ;-)
Dzięki Asiu!
Dzięki Asiu!
Przepyszne! Robiłam już kilka
Przepyszne! Robiłam już kilka razy, polecam zetrzeć mozzarellę zamiast sera żółtego! Niebo w gębie! Dzięki za przepis!
Przepyszne! Robiłam już kilka
Przepyszne! Robiłam już kilka razy, polecam zetrzeć mozzarellę zamiast sera żółtego! Niebo w gębie! Dzięki za przepis!
Zapomniałam o tej zapiekance!
Zapomniałam o tej zapiekance! Muszę ją znów zrobić!! Dzięki Martyna :)
Danie jest FANTASTYCZNE!
Danie jest FANTASTYCZNE! Właśnie zjedzone :) W życiu nie jadłam tak dobrego szpinaku, a jadam dość często, bo lubię. Zamiast żółtego sera użyłam mozzarellę.
Pozdrawiam :)
Tak jest! Zgadzam się! Pycha:
Tak jest! Zgadzam się! Pycha:) Pozdrawiam i dziękuję Aniu:)
Przepyszna zapiekanka:)
Przepyszna zapiekanka:) zrobilismy pierwszy raz i wiemy , ze przepis powtorzymy. Naszym gosciom tez bardzo smakowala. Maz troszke inaczej przyprawil, ale pomysl super. Pozdrawiamy serdecznie.Dziekujemy za przepis.
Świetnie! dzięki za wiadomość
Świetnie! dzięki za wiadomość:)
PS A czym, Szanowny Małżonek, przyprawił danie?
Maz dodal do szpinaku
Maz dodal do szpinaku przyprawy pomidory z bazylia i czosnkiem (produkty benedyktynskie - uwielbiamy ich przyprawy i ziola ) i serek almette z ziolami , a kurczaka zrobil w przyprawie zlocisty kurczak. Pozdrawiam serdecznie. Gratuluje takich fajnych przepisow i bloga.
Super, dziękuję!
Super, dziękuję!
Wlasnie zrobilam, niebo w
Wlasnie zrobilam, niebo w gebie, pyyyyysssszzznnee
Dzięki:) pozdrawiam
Dzięki serdeczne za dobre wieści!!!!!
Przepis rewelacyjny! Zrobiłam
Przepis rewelacyjny! Zrobiłam z mrożonym szpinakiem i wyszło bardzo smakowicie :-)
Misja spełniona wszyscy najedzeni :-)
Robiłam to danie ostatnio na
Robiłam to danie ostatnio na kolację i było pyszne, mój mąż zachwalał i nie mógł się najeść, także polecam przepis pyszny !!
Przepyszne! Dodaje do moich
Przepyszne! Dodaje do moich stałych potraw. Nie dodawałam sera żółtego a i tak było wyśmienite ! ☺
Wyszło pyszne ! Robiłam bez
Wyszło pyszne ! Robiłam bez sera :)