Po tradycyjnie postnej wieczerzy wigilijnej, na świąteczny stół, wjeżdża schab ze śliwką. Praca przy tym żadna, a sukces na obiad gwarantowany. Co jest ważne, to duża ilość śliwek i przypraw. Doskonały do podania na ciepło z pieczonymi ziemniakami i na zimno, na kanpeczkę. Żadna kupna wędlina, nie ma przy tym schabie szans.
- 1,3 kg schabu bez kości
- 20 dag śliwek suszonych
- sól, pieprz, tymianek i rozmaryn do posypania
- 3 łyżki masła do podsmażenia
- ok 1/3 szklanki oleju do polania mięsa
- ok 1/3 szklanki oleju do natłuszczenia naczynia
Mięso umyć, usunąć niepotrzebne błony i osuszyć. Długim nożem, zrobić wzdłuż schabu dziurę. Nóż wbijać delikatnie, dotrzeć do drugiego końca i obrócić nim kilka razy. Czynność powtórzyć od drugiej strony mięsa. Śliwki wkładać jedna za drugą, z obu stron. W trakcie faszerowania, schab delikatnie uklepywać, aby śliwki ułożyły się równomiernie. Z doświadczenia wiem, że 20 dag śliwek wchodzi bez problemu. Mięso natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i obwiąząć je dookoła nitką (to moja ulubiona czynność). Mięso położyć na dużej patelni i obsmażyć na maśle, z każdej strony. Dno naczynia żaroodpornego natłuścić olejem, ułożyć w nim schab, również polany olejem. Mięso piec 1,5 godziny, pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni.
Odpowiedzi
Aniu, a robisz do tego
Aniu, a robisz do tego później jakiś sos? Byłabym wdzięczna, gdybyś podała przepis!
Robię :) Zawsze z pieczenia
Robię :) Zawsze z pieczenia schabu wytapia się trochę tłuszczu. Można go rozcieńczyć wodą, dodać podsmażoną cebulkę, odrobinę mąki rozpuszczonej w wodzie wodzie, zagotować. Dodać łyżkę śmietany, koperek, przyprawić i gotowe.
Ok. Dzięki serdeczne, wkrótce
Ok. Dzięki serdeczne, wkrótce wykorzystam:-)))
Witam :)
Witam :)
Mam pytanie odnośnie samego pieczenia schabiku, na jakim ustawieniu piekarnika powinienem go piec? Ogrzewanie góra i dół czy może jakieś inne?
Jutro będę pierwszy raz robił to danie więc chcę wiedzieć każdy możliwy szczegół :P
Pozdrawiam!
Piekarnik góra-dół, ułożenie
Piekarnik góra-dół, ułożenie mniej więcej w środku pieca, reszta dokładnie jak w przepisie :)
Chyba jutro też kupię schab :)
Napisz, proszę, jak wyszedł.
Udanej zabawy!
Robiłem dziś ten schab i
Robiłem dziś ten schab i powiem jedno... REWELACJA! Zrobiłem według przepisu i wyszedł przepyszny. Troszkę mi się spód przypalił ale to wina piekarnika, jest trochę leciwy :P Ale był świetny jak na pierwszy raz, jeszcze nie raz będę go robił według Pani przepisu :)
Dzięki za dobre wieści! :)
Dzięki za dobre wieści! :)
Piekarnik góra-dól a
Piekarnik góra-dól a termoobieg? W brytfance też można?
Tak, góra-dół. Piekę bez
Tak, góra-dół. Piekę bez termoobiegu. Jeśli z termoobiegiem to na pewno krócej. Proszę pamiętać o natłuszczeniu brytfanny i przykryciu.
Jeśli użyję rękawa do
Jeśli użyję rękawa do pieczenia to należy wcześniej obsmażyć schabik?
Tak, trzeba obsmażyć.
Tak, trzeba obsmażyć.