Będąc ostatnio pod wrażeniem kilku pozycji literacko - filmowych, postanowiłam spędzić pewien, piątkowy wieczór w stylu, przez żołądek do serca. Nie były to Przepiórki w płatkach róży*, choć chciałabym mieć moc wszechwładnej, kuchennej mistrzyni, Tity. Upiekłam drożdżowe pierożki ze szpinakiem i fetą. Wyszły wspaniale, zjedliśmy po tuzinie wprost z gorącej blachy. W tle klimatycznie leciało Jedz, módl się, kochaj*, jakże w temacie.
*Esquivel M., Przepiórki w płatkach róży, Zysk i S-ka, Poznań 1995
*Jedz, módl się, kochaj, (Eat Pray Love), reż. Ryan Murphy, USA 2010

Farsz
- 400 dag mrożonego szpinaku (krojonego)
- suszone pomidory w oliwie (słoiczek 285 g)
- 2 cebule
- kostka sera fety (270 g)
- 3-5 ząbków czosnku (przeciśnięty przez praskę)
Ciasto drożdżowe
- 45 dag mąki
- 5 dag drożdży
- szklanka mleka
- 2 jaja (1 z nich do smarowania pierożków przed pieczeniem)
- pół kostki masła (roztopionego i wystudzonego)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Dip jogurtowo - czosnkowy
- szklanka jogurtu naturalnego
- 2-3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- szczypta soli (lub więcej, wedle uznania)
Wykonanie farszu
Rozmrożony szpinak wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać czosnek, pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę. Pokroić drobno pomidory i dorzucić do całości. Na koniec do podsmażonego farszu dodać rozdrobiony w rękach ser feta, doprowadzić do jego rozpuszczenia i mieszać dopóki połączy się z całością, w jednolitą masę. Zostawić do wystudzenia.
Wykonanie ciasta
Do miski wrzucić pokruszone drożdże, zasypać je cukrem, dolać 3 łyżki letniego mleka i wymieszać, rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około pół godziny). Kiedy urośnie należy dodać mąkę, reszę letniego mleka, roztopione i schłodzone masło, jajo i sól. Pomieszać i wyrobić na stolnicy, w razie jeśli jest zbyt ciągnące i mokre, ciasto należy podsypać mąką. Pozostawić je w ciepłym miejscu, w misce pod ściereczką na około 40 minut, powinno urosnąć dwukrotnie.
Wyłożyć ciasto na stolnicę, podzielić na 3 części, podsypać mąką i cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać z ciasta kółka, nakładać na nie farsz (około łyżeczki) i zawijać jak zwykłe pierogi. Układać na blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia, w odlełości 2 cm. Przed pieczeniem każdy pierożek posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 25 minut (do zarumienienia) w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z piekarnika i ciepłe zajadać z dipem czosnkowym. Wystudzone, na zimno smakują równie wyśmienicie. Pierogi można podgrzewać w piekarniku. Z podanej ilości składników wychodzi ok 50 sztuk.
Wykonanie dipu
Składniki przełożyć do miseczki, pomieszać i podawać do ciepłych pierożków.
Odpowiedzi
Aniu, nie przestajesz mnie
Aniu, nie przestajesz mnie inspirować!
Dopiero zaczynam :))
Dopiero zaczynam :))
Jadłam, jadłam i mogłabym
Jadłam, jadłam i mogłabym jeść dalej;-)
PRZEPYSZNE!!!!!!!!!