Pierożki drożdżowe ze szpinakiem i fetą

Będąc ostatnio pod wrażeniem kilku pozycji literacko - filmowych, postanowiłam spędzić pewien, piątkowy wieczór w stylu, przez żołądek do serca.  Nie były to Przepiórki w płatkach róży*, choć chciałabym mieć moc wszechwładnej, kuchennej mistrzyni, Tity.  Upiekłam drożdżowe pierożki ze szpinakiem i fetą. Wyszły wspaniale, zjedliśmy po tuzinie wprost z gorącej blachy. W tle klimatycznie leciało Jedz, módl się, kochaj*, jakże w temacie.

*Esquivel M., Przepiórki w płatkach róży, Zysk i S-ka, Poznań 1995
*Jedz, módl się, kochaj, (Eat Pray Love), reż. Ryan Murphy, USA 2010

Pierożki drożdżowe ze szpinakiem i fetą
Składniki: 

 

Farsz

  • 400 dag mrożonego szpinaku (krojonego)
  • suszone pomidory  w oliwie (słoiczek 285 g)
  • 2 cebule
  • kostka sera fety (270 g)
  • 3-5 ząbków czosnku (przeciśnięty przez praskę)

Ciasto drożdżowe

  • 45 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 2 jaja (1 z nich do smarowania pierożków przed pieczeniem)
  • pół kostki masła (roztopionego i wystudzonego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Dip jogurtowo - czosnkowy

  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • szczypta soli (lub więcej, wedle uznania)

Wykonanie farszu

Rozmrożony szpinak wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać czosnek, pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę. Pokroić drobno pomidory i dorzucić do całości. Na koniec do podsmażonego farszu dodać rozdrobiony w rękach ser feta, doprowadzić do jego rozpuszczenia i mieszać dopóki połączy się z całością, w jednolitą masę. Zostawić do wystudzenia.

Wykonanie ciasta

Do miski wrzucić pokruszone drożdże, zasypać je cukrem, dolać 3 łyżki letniego mleka i wymieszać, rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około pół godziny). Kiedy urośnie należy dodać mąkę, reszę letniego mleka, roztopione i schłodzone masło, jajo i sól. Pomieszać i wyrobić na stolnicy, w razie jeśli jest zbyt ciągnące i mokre, ciasto należy podsypać mąką. Pozostawić je w ciepłym miejscu, w misce pod ściereczką na około 40 minut, powinno urosnąć dwukrotnie.

Wyłożyć ciasto na stolnicę, podzielić na 3 części, podsypać mąką i cienko rozwałkować.  Za pomocą szklanki wycinać z ciasta kółka, nakładać na nie farsz (około łyżeczki) i zawijać jak zwykłe pierogi. Układać na blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia, w odlełości 2 cm. Przed pieczeniem każdy pierożek posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 25 minut (do zarumienienia) w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z piekarnika i ciepłe zajadać z dipem czosnkowym. Wystudzone, na zimno smakują równie wyśmienicie. Pierogi można podgrzewać w piekarniku. Z podanej ilości składników wychodzi ok 50 sztuk.

Wykonanie dipu

Składniki przełożyć do miseczki, pomieszać i podawać do ciepłych pierożków.

Średnia: 5 (1 vote)

Odpowiedzi

Portret użytkownika ifcia

Aniu, nie przestajesz mnie inspirować!

Portret użytkownika anka

Dopiero zaczynam :))

Portret użytkownika Joanna Płytycz

Jadłam, jadłam i mogłabym jeść dalej;-)
PRZEPYSZNE!!!!!!!!!