Nie wiem czy to dobrze, ale jestem typem sezonowca. Jak ogórki to kiszenie, jak maliny to sok, jak cukinia to leczo. Dziś leczo zrobiłam na obiad, jutro zrobię na zimę.
- cukinia
- 2-3 papryki
- 2 cebule
- 3-4 pomidory
- 2 laski kiełbasy
- 3 łyżki koncentratu
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Dodać obrany i drobno pokrojony czosnek i podsmażyć. Dodać obraną, wypestkowaną i pokrojoną w kostkę cukinię. Dołożyć oczyszczoną z pestek i pokrojoną w drobne paski paprykę. Całość dusić aż warzywa będą miękkie. Olej już nie będzie potrzebny, bo warzywa puszczą sok. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokrojone w grubą kostkę wrzucić do garnka. Dodać pokrojoną w półksiężyce i podsmażoną kiełbasę. Przyprawić solą i pieprzem. Zwolennikom zdecydowanych smaków polecam dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Pomieszać, zagotować i jeść na ciepło.
Uwaga: młoda i miękka cukinia nie musi być obierana ze skóry.
Odpowiedzi
zgodnie z prośba pisze na
zgodnie z prośba pisze na blogu... ja uwielbiam leczo z białą papryką... w niej czuć szczególnie smak lata
Witam ponownie. leczo robię
Witam ponownie. leczo robię od lat, ale nigdy z cukinią, tak mnie urzekł kolor Twojej wersji, że się nie oparłam i dobrze bo jest nie tylko smacznie ale kolorowo. Gratulacje i pozdrowienia
Cieszę się, że mogę coś
Cieszę się, że mogę coś doradzić i dziekuję za dobre wieści :)). Leczo z cukinią robi zawsze moja Mama, innej wersji sobie nie wyobrażam!
serdeczności A.
zrobiłem sobie wedle
zrobiłem sobie wedle wskazówek. właśnie czas na drzemkę po zjedzeniu. pyszne było. Ale mnie kręcą takie kobiety.
Najlepszy czas na leczo :)
Najlepszy czas na leczo :)
Robiłam już leczo wg tego
Robiłam już leczo wg tego przepisu dwa razy. Jest przepyszne. Mąż nie może się nachwalić :)