Lazania z cukinią

I tak cukinia z dynią panują w mojej wąskiej, jak przedział pociągu, kuchni. W niedzielę lazania z cukinią, w poniedziałek leczo i krem z dyni. Ci, którzy nie gotują sezonowo, powinni się w tym momencie zawstydzić.

Laznię cukiniową podpatrzyłam podczas obchodów, wspomnianego w przepisie na babeczki, święta cukinii. Przepis, jednakowoż powstał w przypływie natchnienia.

 

Cukinia w lazanii
Składniki: 
  • duża cukinia, wyrośnięta - działkowa
  • 25 dag makaronu lazania
  • 30 dag mozzarelli w plastrach
  • 6 pomiodorów
  • 2 cebule
  • 50 dag koncentratu pomidorowego (kartonik)
  • 5 ząbków cukinii
  • zioła prowansalskie (łyżeczka)
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy

Cukinię obrać, wypestkować i pokroić w cienkie plastry jak na zdjęciu. Po wypestkowaniu powstaną półksiężyce. Włożyć do miski i posolić - odstawić na pół godziny. Cukinia puści wodę, wtedy należy ją odcedzić.

Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę - podsmażyć. Dorzucić rozdrobniony czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać obrane ze skóry, pokrojone w kostkę pomidory i smażyć, aby odparować nadmiar wody. Dodać zioła prowansalskie, pieprz, sól i koncentrat pomidorowy.

Naczynie do zapiekania posmarować olejem i ułożyć warstwę (pojedynczą!) makaronu. Makaron surowy ugotuje się pod warunkiem, że będzie właśnie pojedynacza warstwa, a całość dania oblana sosem. Na makaron ułożyć sos pomidorowy, na sos cukinię, kawałek obok kawałka. Na cukinię ser i kolejna warstwa, do wyczerpania zapasów i miejsca w naczyniu. Górę dokładnie wysmarować sosem, tak aby nie wystawał makaron. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia, wyjąć na chwilę danie z piekarnika i ułożyć na lazani podwójną warstwę mozzarelli. Włożyć ponownie do piekarnika. Po 45 minutach wyjąć gotową lazanię. Podawać na gorąco.

Danie dla 4 osób

Średnia: 5 (1 vote)