Kasza ze śliwkami, orzechami i miodem

Zmotywowana opowieściami znad różnych stołów, przystępuję do wigilijnych prób. Zaczynam na słodko. Ale nie jest to kutia, bestialsko zbojkotowana jednego roku przez gości. Kasza jęczmienna, ze śliwką, miodem i orzechami. Od razu zapachniało świętami. A kutię i tak zrobię, nie wiedzą, co tracą!

Kasza ze śliwkami, orzechami i miodem
Składniki: 
  • szklanka średniej grubości kaszy jęczmiennej
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 40 dag śliwek suszonych
  • szklanka siekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu

Kaszę porządnie wypłukać pod bieżącą wodą, wsypać do osolonego wrzątku i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby dolać odrobinę przegotowanej wody. Kaszę należy od czasu do czasu przemieszać. Pod koniec gotowania wrzucić przekrojone na pół śliwki. Kiedy kasza wchłonie wodę, zdjąć ją z kuchenki, dodać posiekane orzechy, miód, pomieszać i schować na pół godziny pod pierzynkę. Podawać na ciepło. Na drugi dzień, po odgrzaniu też jest pyszne.

Średnia: 3 (głosów: 4)