Gulasz wołowy ze szparagami i zielonym groszkiem

Kończą się moje kochane szparagi. Pożegnam je jak należy i ugotuję w gulaszu. Wy też tak zróbcie, taka okazja powtórzy się dopiero za rok. Żal po szparagach utopię  "nadchodzących" w truskawkach.

 

Gulasz wołowy ze szparagami i zielonym groszkiem
Składniki: 
  • 1,2 kg mięsa wołowego na gulasz
  • 3-4 duże cebule
  • 0,5 szklanki białego, wytrawnego wina
  • świeży tymianek (kilka gałązek)
  • 2 duże marchewki
  • szklanka zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • pęczek zielonych szparagów
  • szklanka śmietany 12%
  • łyżka masła
  • olej do smażenia

Mięso umyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej z masłem. Smażyć kilka minut w dużym garnku z grubym dnem. Przyprawić solą i pieprzem. Równo podsmażone mięso podlać przegotowaną wodą, tak aby je przykryć. Dodać tymianek i dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem ok 1,5 godziny.

W tym czasie na patelni podmażyć na rumiano, pokrojoną w kostkę cebulę, dolać wino i przełożyć do garnka  z wołowiną. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę (po 1,5 h duszenia mięsa) i dusić około 20 minut. Kiedy marchewka będzie prawie miękka dodać groszek i pokrojone w 2 cm kawałki szparagi. Szparagi wcześniej należy umyć, odłamać twarde części łodygi i obrać. Wrzucić do garnka i dusić z całością pod przykryciem jeszcze około 10 minut.

Kiedy gulasz będzie gotowy, doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Śmietanę przełożyć do miseczki, rozmieszać z dodatkiem płynu z gulaszu  i dołożyć do dania.

Gulasz zajadać na gorąco.

Średnia: 5 (1 vote)