- 2 opakowania ciasta francuskiego (wychodzą 2 rolady)
- 70 dag mięsa mielonego (wieprzowego)
- jajo
- białko do posmarowania rolady
- 30 dag pieczarek
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 3 duże cebule
- sól, pieprz,
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Dziś mi strudel patrzy w oczy,
przyznać muszę, jest uroczy.
Kusi, nęci i czaruje,
upichcenia oczekuje.
Chwila, moment, od początku,
pilnuj się i nie gub wątku.
Mięso usmaż z przyprawami,
duś pieczarki z cebulami.
Mięso zimne? Wbij jajeczko,
dodaj przecier, kuchareczko.
Prowansalskim sypnij ziołem,
pyta synuś "skąd się wziąłem?"
Niechaj mały bajkę włączy,
bo cierpliwość mi się kończy.
Więc korzystam z wolnej chwili,
a tu córka w kącie kwili.
Chce bułeczkę, prosi piciu,
ma cierpliwość ktoś na zbyciu?
Napojeni, nakarmieni,
mali w ekran zapatrzeni.
Więc powracam do mych garów,
miejsca magii, miejsca czarów.
Skoro, całość wymieszana,
solą, pieprzem doprawiana.
Ciasto wałkuj delikatnie,
smaruj farszem adekwatnie.
Zawiń całość jak roladę,
zapamiętaj jedną radę.
By stolnicę mąką sprószyć,
by móc ciasto z deski ruszyć.
Smaruj strudel zawijany,
białkiem w misce roztrzepanym.
Blachę wyłóż pergaminem,
Chcę zobaczyć twoją minę,
kiedy w szczęściu i rozkoszy,
karmić będziesz swych smakoszy.
PS
W piekarniku ma być ciepło,
200 stopni, istne piekło.
Do strudelka podaj sosik:
jogurt z czosnkiem, aż się prosi.
Trzymaj w piecu pół godziny,
pa, ja wracam do rodziny.
Odpowiedzi
Wspanialy opis przygotowania.
Wspanialy opis przygotowania. Moja corka z wielka checia zabrala sie za gotowanie, mowiac ze tak tworczy opis dania musi byc smaczny po przygotowaniu :) :)
Moim zdaniem bardzo smaczny :
Moim zdaniem bardzo smaczny :)) dziękuję i pozdrawiam!
Genialne:-) brzmi i wyglada
Genialne:-) brzmi i wyglada przepysznie.
Dzięki :) danie jest
Dzięki :) danie jest rzeczywiście pyszne!
Wyrób wyszedł mi równie udany
Wyrób wyszedł mi równie udany jak Twoje rymowane, dowcipne zalecenia. Dziękuję !!