- 2 młode cukinie, przekrojone wdłuż i na 4 części (tzw. łódki)
- 0,5 kg mielonego mięsa
- 0,5 kg obranych, pokrojonych pieczarek
- 2 pokrojone w kostkę cebule
- mały koncentrat pomidorowy
- 5 ząbków wyciśniętego czosnku do smarowania łódek
- sól, pieprz (do farszu i do posypania łódek)
- zioła (głównie tymianek)
- 30 dag startego sera żółtego do posypania wierzchu (5 minut przed końcem pieczenia)
- szczypta papryki słodkiej do posypania sera
Czas pieczenia ok 40 minut (aż cukinia stanie się miękka), w temperaturze 180 stopni.
Właśnie, moi mili za to,
bezgranicznie kocham lato.
Mam pod ręką świeżą dynię,
pomidory i cukinię.
Łódki robię cukiniowe,
w mojej kuchni trochę nowe.
Choć pamiętam u mej mamy,
jak cukinie królowały.
Mięso smażę, potem duszę,
zeszklić cebuleczkę muszę.
Pieczareczki w kostkę kraję,
duszę i do mięsa daję.
Soli, pieprzu nie żałuję,
trochę ziołem posypuję.
Koncentratu łyżek kilka,
już do końca mała chwilka.
Pozbyć się z cukinii peści,
jak z pamięci kiepskiej wieści.
Środki teraz czosnkiem natrę,
niczym mleczkiem Kleopatrę.
Łódki solą posypuję,
pieprzę lekko, podśpiewuję.
Wypełniłam środki farszem.
Czas do pieca, żwawo, marszem.
Łódki w piecu już dryfują,
mój żołądek torturują.
Sprawdzam widelczykiem lekko,
czy od spodu mają miękko.
Zanim wyjmę z pieca danie,
jeszcze serem posypanie.
I papryką sproszkowaną,
na cukinię zapiekaną.
Odpowiedzi
trochę zmodyfikowałem ze
trochę zmodyfikowałem ze względu na to co miałem w lodówce....
ale mniam mniam!
a jakie modyfikacje? chwal
a jakie modyfikacje? chwal się:)
a można zamiast mięsa
a można zamiast mięsa mielonego i pieczarek dać piersi z kurczaka i boczniaka?
Mmm, a właściwie dlaczego nie
Mmm, a właściwie dlaczego nie, to może być dobre. Czekam na recenzję:)
Kurczak powinien być dobrze
Kurczak powinien być dobrze przyprawiony, curry, zioła, czosnek...a boczniak wcześniej podsmażony z cebulką. Pozdrawiam:)
Cukinia jest boska:)
Cukinia jest boska:)
Wyszła mi trochę ostra bo do farszu dodałam suszonej ostrej papryki takiej z pestkami ale to nic bo my lubimy na pikantnie. Tylko dzieci nie zjadły.
Dziękuję jeszcze raz za przepis:)
Witam :) Chętnie zrobiłabym
Witam :) Chętnie zrobiłabym te cukinie, bo wyglądają bardzo apetycznie, ale mam pytanie o sposób pieczenia. Cukinie układamy po prostu na blaszce wyłożonej folią aluminiową, czy też w naczyniu żaroodpornym? Jeśli tak to, czy ma być ono przykryte, czy odkryte?
Hello, piec na blaszce
Hello, piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bez przykrycia. Kilka minut przed wyjęciem posypać tartym serem i papryką w proszku. Proszę pisać w razie wątpliwości,chętnie wszystkie rozwieję:)
Pycha było :) Tylko pytanie
Pycha było :) Tylko pytanie jeszcze na jakim poziomie w piekarniku najlepiej piec te cukinie, bo wyszły mi takie al dente :)
Dużo zależy od cukinii, jeśli
Dużo zależy od cukinii, jeśli jest starsza, duża i twarda, to trzeba sprawdzać widelcem, czy jest gotowa. Czasem też skóra jest twarda, niezbyt smaczna, najlepsze są młode warzywa, no ale...A piekę zazwyczaj na środku. Jak warzywo jest długo twarde, można podpiec na wyższej temperaturze tylko od dołu :)
Wierszyk bardzo mnie sie
Wierszyk bardzo mnie sie podoba.Przepis na cukinie rowniez-
bedzie przy okazji wyprobowane-dziekuje i pozdrawiam
Cukinia pyszna, naprawdę.
Cukinia pyszna, naprawdę. Rymowanki to sposób na codzienność, zwykle działa! Pozdrawiam, Anka