Tort truskawkowy

Podobno był pyszny. Truskawkowo - śmietankowy, lekki, trochę chrupiący. W jego wykonanie włożyłam serce, duszę i tym podobne. W końcu dla syna, na urodziny.  

Tort truskawkowy
Składniki: 

Składniki na biszkopt:

  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 12 jaj
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 25 dag truskawek (u mnie mrożone)
  • cukier puder do smaku (3-5 łyżek) 
  • 20 dag gęstego naturalnego serka homo
  • 50 dag serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 30% (schłodzonej)

Konfitura truskawkowa:

  • 35 dag truskawek (u mnie mrożone)
  • cukier do smaku

Do zdobienia:

  • 10 dag siekanych migdałów
  • 30 dag świeżych truskawek 

 

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno, ze szczyptą soli i łyżkami dodawać do masy. Całość dokładnie pomieszać łyżką. Masę przelać do tortownicy o średnicy ok. 32cm. Spód tortownicy należy wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopt piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Aby sprawdzić czy biszkopt jest gotowy należy wsunąć do niego patyczek. Jeśli ciasto nie klei się do drewienka, oznacza to, że jest gotowe. Biszkopt studzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Chłodny placek (najlepiej na drugi dzień) wyjąć z tortownicy (brzeg odkrawać nożem) i przekroić na 3 blaty. Każdy blat nasączyć niezbyt mocną herbatą.

W czasie, kiedy biszkopt się piecze lub w dowolnym momencie przed, podsmażyć truskawki (pokrojone) z cukrem, tak aby powstała konfitura. Truskawki smażyć bez przykrycia, tak aby odparowała woda. Tak niewielkiej ilości owoców wystarczy około 20-30 minut smażenia.

Migdały wrzucić na patelnię i prażyć bez tłuszczu, aż uzyskają przyjemnie brązowy kolor.

Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem (ok 3 łyżki cukru pudru). Do ubitej śmietany dodawać serki, po łyżce, nie przerywając ubijania, należy jednak robić to na delikatnych obrotach. Sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić.
Do 1/3 kremu dodać zblendowane truskawki, delikatnie mieszając. Uwaga! Do kremu wlewaj truskawki ostrożnie. Nie dodawaj całości, jeżeli uznasz, że może to spowodować zbytnie rozrzedzenie masy.

Ułóżyć pierwszy blat na paterze i nasączyć ciasto herbatą. Nasączony biszkopt posmarować konfiturą i wyłożyć na nią masę z truskawkami. Masę przykryć kolejnym blatem. Nasączyć go, a następnie wysypać na niego część uprażonych migdałów. Wyłożyć na niego około połowę masy śmietanowej. Masę przykryć trzecim blatem, (najpierw napączować herbatą), a następnie wysmarować pozostałą częścią masy śmietanowej.

Bok ozdobić prażonymi migdałami, górę zaś świeżymi truskawkami. Zdobienie truskawkami należy wykonać krótko przed podaniem, żeby truskawki były świeże i apetyczne.

Uwaga. Masę w całości można wykonać z dodatkiem truskawek, wtedy trzeba zwiększyć ilość owoców. Pamiętać trzeba jednak o ostrożnym wlewaniu truskawek, tak aby masa zachowała swą gęstość.

Do nasączenia tortu wykorzystałam sok z rozmrożonych truskawek + herbata.

Ten przepis zrobili:

Średnia: 5 (1 vote)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Marta

Wow!

Portret użytkownika jaasiaem

Aniu, cudnie wygląda, aż mi ślinianki przyspieszyły...Czekam na koniec mojej diety i jak już będę laską, to zrobię sobie dwa na raz!:)

Portret użytkownika anka

Dzięki, Dziewczyny! A sezon truskawkowy nadchodzi!