Kus kus z indykiem, pieczarkami i papryką

Jednak życie jest pełne absurdów. Wczoraj był dzień kobiet. Całusy, życzena, uściski. A mnie od kilku dni prześladowała wizja tulipana w celofanie. Na szczęście lata rozmów, objaśnień i negocjacji sprawiły, że szeleszczący badyl zastąpiła wdzięczna prymula. W wyrazie głębokiej wdzięczności i zadowolenia, upichciłam poniższe cudo. Niech mi teraz ktoś powie, że nie warto się starać.

Kus kus z indykiem, pieczarkami i papryką
Składniki: 
  • 30 dag kaszy kus kus
  • 30 dag filetu z indyka
  • duża czerwona papryka
  • 2 duże cebule
  • 30 dag pieczarek
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • pół łyżeczki tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Kaszę kus kus przygotowałam według przepisu. Pokrojonego w kostkę indyka podsmażyłam i udusiłam, dodałam sól, kurkumę, tymianek i zmiażdżony czosnek. Poćwiartowane pieczarki udusiłam z odrobiną soli, na ostatnie pięć minut dorzuciłam drobno pokrojoną paprykę. Poszatkowaną  i zeszkloną cebulę połączyłam z  indykem. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam warstwowo wszystkie składniki: kaszę, mięso z cebulą i wodą, w której się dusiło oraz pieczarki z papryką z ich własnym sokiem. Ponieważ moja forma jest wąska, wystarczyło składników na kolejne warstwy. Całość włożyłam na kwadrans do nagrzanego (180 stopni) piekarnika.
Miło było obserwować zadowoloną minę męża z żółtą prymulką w tle.

Średnia: 4.5 (głosów: 2)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Ewa

arabskie klimaty to jest to ;-)

Portret użytkownika Joanna Płytycz

Kolejne pyszne danie ;-) Doskonałe również z filetem z kurczaka.

Portret użytkownika Joanna Płytycz

Aniu, pierwsza wersja była z piersią z kurczaka i ryżem. Jutro będą robić zgodnie z oryginałem :-)

Portret użytkownika anka

super!