Zapiekanka ryżowa z boczkiem i porem

Z miłości do pora, kurkumy i wszelkiego rodzaju zapiekanek... Ilekroć to przyrządzam, muszę narzucać sobie dyscyplinę, żeby nie zgrzeszyć obżarstwem.

Zapiekanka ryżowa z boczkiem i porem
Składniki: 
  • 4 woreczki ryżu paraboiled
  • 4 duże pory
  • 70 dag wędzonego boczku
  • 25 dag sera żółtego
  • sól do gotowania ryżu
  • szczypta kurkumy
  • łyżeczka masła

Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu. Do wody dosypuję solidną szczyptę kurkumy, dla koloru. Z boczku odkrawam  twardą skórę, kroję go w słupki i wytapiam. Pora siekam w talarki, wrzucam na patelnię po boczku i duszę aż zmięknie. Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam warstwowo poszczególne składniki: ryż, por, boczek, starty ser. I jeszcze raz ryż, por...itd aż do wyczerpania zapasów. Całość zawsze wieńczy żółty ser. Zamykam naczynie i zapiekam około pół godziny w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Gorąca zapiekanka najlepiej smakuje w towarzystwie czerwonego, wytrawnego wina.

Porcja na 5-6 osób.

PS W tym daniu sól używam tylko do gotowania ryżu, ze względu na słony boczek.

Średnia: 5 (głosów: 2)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Małgosia Fremel

Muszę przyznać Ci rację ja też nie mogę się oprzeć temu daniu.
Uwielbiam ryż, wędzony boczek i pora a to wszystko razem to po prostu bomba:)
P.S. Próbowałam raz z serem tak jak napisałaś, ale jednak wolę wersje bez sera.