Schab ze śliwką

Po tradycyjnie postnej wieczerzy wigilijnej, na świąteczny stół, wjeżdża schab ze śliwką. Praca przy tym żadna, a sukces na obiad gwarantowany. Co jest ważne, to duża ilość śliwek i przypraw. Doskonały do podania na ciepło z pieczonymi ziemniakami i na zimno, na kanpeczkę. Żadna kupna wędlina, nie ma przy tym schabie szans.

Schab ze śliwką
Składniki: 
  • 1,3 kg schabu bez kości
  • 20 dag śliwek suszonych
  • sól, pieprz, tymianek i rozmaryn do posypania
  • 3 łyżki masła do podsmażenia
  • ok 1/3 szklanki oleju do polania mięsa
  • ok 1/3 szklanki oleju do natłuszczenia naczynia

Mięso umyć, usunąć niepotrzebne błony i osuszyć. Długim nożem, zrobić wzdłuż schabu dziurę. Nóż wbijać delikatnie, dotrzeć do drugiego końca i obrócić nim kilka razy.  Czynność powtórzyć od drugiej strony mięsa. Śliwki wkładać jedna za drugą, z obu stron. W trakcie faszerowania, schab delikatnie uklepywać, aby śliwki ułożyły się równomiernie. Z doświadczenia wiem, że 20 dag śliwek wchodzi bez problemu. Mięso natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i obwiąząć je dookoła nitką (to moja ulubiona czynność). Mięso położyć na dużej patelni i obsmażyć na maśle, z każdej strony. Dno naczynia żaroodpornego natłuścić olejem, ułożyć w nim schab, również polany olejem. Mięso piec 1,5 godziny, pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni.
 

Średnia: 5 (głosów: 2)

Odpowiedzi

Portret użytkownika ifcia

Aniu, a robisz do tego później jakiś sos? Byłabym wdzięczna, gdybyś podała przepis!

Portret użytkownika anka

Robię :) Zawsze z pieczenia schabu wytapia się trochę tłuszczu. Można go rozcieńczyć wodą, dodać podsmażoną cebulkę, odrobinę mąki rozpuszczonej w wodzie wodzie, zagotować. Dodać łyżkę śmietany, koperek, przyprawić i gotowe.

Portret użytkownika ifcia

Ok. Dzięki serdeczne, wkrótce wykorzystam:-)))

Portret użytkownika Tomasz Przybyszewski

Witam :)
Mam pytanie odnośnie samego pieczenia schabiku, na jakim ustawieniu piekarnika powinienem go piec? Ogrzewanie góra i dół czy może jakieś inne?
Jutro będę pierwszy raz robił to danie więc chcę wiedzieć każdy możliwy szczegół :P
Pozdrawiam!

Portret użytkownika anka

Piekarnik góra-dół, ułożenie mniej więcej w środku pieca, reszta dokładnie jak w przepisie :) 

Chyba jutro też kupię schab :)

Napisz, proszę, jak wyszedł.

Udanej zabawy!

 

Portret użytkownika Tomasz Przybyszewski

Robiłem dziś ten schab i powiem jedno... REWELACJA! Zrobiłem według przepisu i wyszedł przepyszny. Troszkę mi się spód przypalił ale to wina piekarnika, jest trochę leciwy :P Ale był świetny jak na pierwszy raz, jeszcze nie raz będę go robił według Pani przepisu :)

Portret użytkownika anka

Dzięki za dobre wieści! :)

Portret użytkownika Minionek

Piekarnik góra-dól a termoobieg? W brytfance też można?

Portret użytkownika Anna Marasek

Tak, góra-dół. Piekę bez termoobiegu. Jeśli z termoobiegiem to na pewno krócej. Proszę pamiętać o natłuszczeniu brytfanny i przykryciu.

Portret użytkownika Minionek

Jeśli użyję rękawa do pieczenia to należy wcześniej obsmażyć schabik?

Portret użytkownika anka

Tak, trzeba obsmażyć.