Paluchy z ciasta francuskiego

A było tak...Kulinarnie rozzuchwalony syn, wtargnął do kuchni. Pod pachą ściskał Przepisy Mikołajka. Nie przyjmując odmowy, wymusił przygotowanie choć jednego dania. Bezsilna i zrezygnowana, zgodziłam się na paluchy. Kolejna wymówka byłaby już łamaniem praw dziecka, bo książkę kupilśmy w grudniu 2013! Wzięliśmy się do roboty, niepokorny syn i jego kolega, córka, i ja. Kuchnia wyglądała jak po Szarży lekkiej brygady. Pod butami skrzypiała mąka, serem zostało posypane wszystko tylko nie paluchy, a mnie skoczyło ciśnienie, kiedy trzy pary rąk i trzy gardła walczyły o prawo do smarowania ciasta. Przygotowanie pamiętam dość słabo, może z powodu właśnie tego ciśnienia. Widzę jednak, że mój krnąbrny syn, ma zapędy na kucharza, ledwie skubnął to, co przygotował. Ja natomiast, w ramach obniżenia ciśnienia, zastosowałam terapię: paluch do piwa. Zadziałało.

Paluchy z ciasta francuskiego
Składniki: 
  • ciasto francuskie (opakowanie)
  • sól (łyżeczka)
  • 15 dag sera żółtego/parmezanu
  • jajko do smarowania
  • mąka do podsypania ciasta

Ciasto francuskie rozłożyć na posypanej mąką stolnicy. Pokroić je w paski o szerokości 2 cm. Jeżeli płat ciasta jest duży, najpierw należy go przekroić wzdłuż. Każdy pasek posmarować rotrzepanym jajkiem. Posypać delikatnie solą i oprószyć tartym serem.

Paluchy piec ok 15 minut w temperaturze 200 stopni, tak aby uzyskały delikatny brązowy kolor. Wystudzone, podawać do piwa i nie tylko.

Średnia: 5 (głosów: 2)

Odpowiedzi

Portret użytkownika anowak7

pycha! a jak szybko się robi :-)

Portret użytkownika Joanna Płytycz

Zrobione:-)
Świetna i szybka przekąska. Doskonale zastępuje paluszki.
Dzięki Aniu. Dzięki Mikołaj :-)