Ciasto serowo-makowe

Wychodząc za mąż, wiedziałam, że mój oblubieniec makowca nie znosi. Nawet na niego spojrzy, nie spróbuje, gardzi nim. Przez lata więc, cierpiąc katusze, odmawiałam sobie i pozostałym członkom rodziny spożywania maku. Upust swoim makowym żądzom dawałam na rodzinnych spędach, na których makowce rządzą. Makowiec na kruchym, makowiec w drożdżowym, makowiec z serem. I ten makowiec z serem właśnie, spać mi nie dawał. Od lat snułam wizje, że piekę, zajadam i częstuję. W końcu zaryzykowałam, tydzień temu. Upiekłam makowiec jak mi serce podpowiadało. Nie wiem czy to magia świąt, nocy wigilijnej...w każdym razie przynęta została połknięta, a Miły pokochał serowo-makowe. Na razie serowo-makowe, ale to nie jest moje ostatnie słowo.

Sernik z makiem
Składniki: 

Ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 3 łyżki kakao
  • jajo
  • 3 łyżki śmietany

Masa serowa:

  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 1 kg białego sera
  • 6 jaj
  • cukier waniliowy
  • budyń waniliowy

Masa makowa:

  • 20 dag niebieskiego maku (mielonego)
  • 2 jaja
  • 4 łyki miodu
  • 10 dag rozdrobnionych migdałów
  • 0,5 l mleka
  • ewentualnie cukier puder według uznania

Ciasto:

Mąkę, masło pokrojone w plastry, cukier, jajo, kakao połączyć na stolnicy i porządnie wyrobić. Rozwałkować, ułożyć w posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 30 cm i na pół godziny wstawić do zamrażarki.

Masa serowa:

Masło utrzeć z cukrem, dorzucić jaja, budyń, cukier waniliowy, pokruszony ser i wymieszać. Ser nie musi być mielony, wystarczy całą masę porządnie zmiksować. Przelać do wyścielonej ciastem tortownicy

Masa makowa:

Mak wypłukać na sicie wyścielonym gazą, przełożyć do garnka, zalać go mlekiem i gotować około pół godziny. Odcedzić na sicie wyłożonym gazą, przełożyć do miski, dodać miód, jaja, migdały i ewentualnie cukier puder (ilość według uznania), jeśli wolimy zdecydowanie słodsze wypieki i wymieszać mikserem. Masę delikatnie rozłożyć na wierzchu sernika.

Placek włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 1,5 godziny w temperaturze 175 stopni. Pod koniec pieczenia placek można przykryć folią aluminiową, aby nadto się nie spiekł. Osobom, które lubią bardzo słodkie wypieki proponuję polać gotowy placek słodką czekoladą lub lukrem.

Średnia: 5 (1 vote)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Becia Kotaś

Ania chyba mamy podobne smaki bo makowiec to moje ulubione ciasto no jeszcze szarlotka ale mokry mak jest PRIMO !!! :) Serowo makowe zajadałabym ale jakby byłby makowo makowe ukochałabym :)))
Pozdrowionka :)

Portret użytkownika Anna Marasek

Becia, wiem o czym mówisz:)