Chleb pszenny na żytnim zakwasie

Zdając sobie sprawę, że wypiekanie pieczywa, stanie się moim "chlebem powszednim", postanowiłam uprościć tę procedurę na tyle, ile jest to możliwe. Ponieważ do tej pory nie weszłam w posiadanie kamienia do pieczenia czy koszyka do wyrastania, wykorzystuję swoje własne patenty. Pomyślałam, że to ośmieli tych, którzy do tej pory nie przełamaili się w kwestii chlebowej. Z mojej prywatnej "taśmy" schodzą 2 chleby tygodniowo, a może być ich więcej, bo świeży chleb, posmarowany masłem i posypany solą, jest daniem samym w sobie.

Chleb pszenny na żytnim zakwasie
Składniki: 
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 550 g mąki pszennej
  • 60 g mąki mąki pszennej razowej
  • 300 ml ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżka soli

Pomieszać w misce wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Jeśli masa zbytnio klei sie do rąk, należy ją podsypać mąką pszenną razową. Uformować odpowiedni kształt i przełożyć na blachę, w której zamierzamy piec chleb. Blacha (u mnie okrągła, średnica 25 cm) powinna być wyłożona papierem lub posmarowana olejem i obsypana mąką razową. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, na około 4 godziny. Moje chleby wyrastają w piekarniku nagrzanym do 35 stopni. Po 4 godzinach wyjąć ciasto z piekarnika i zwiększyć temperaturę do 250 stopni. Włożyć chleb z powrotem do pieca, a po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Moje chleby piekę "z parą", bo to dobrze wpływa na ich skórkę, jest chrupiąca i niezbyt gruba. Piec z parą znaczy, że należy spryskać (spryskiwaczem do kwiatków czy bielizny) wierzch chleba i boki piekarnika wodą, 3-4 razy podczas pieczenia, po pierwszych 5 minutach. Po upieczeniu wyjąć chleb z formy i studzić na kratce.

Uwaga: Ciasto wyrastające poza piekarnikiem, na samym zakwasie, powinno rosnąć ok 8 godzin. 

Średnia: 4.5 (głosów: 2)

Odpowiedzi

Portret użytkownika kamilnowak

Super ;)