Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana
Składniki: 
  • 2 młode cukinie, przekrojone wdłuż i na 4 części (tzw. łódki)
  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 0,5 kg obranych, pokrojonych pieczarek
  • 2 pokrojone w kostkę cebule
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 5 ząbków wyciśniętego czosnku do smarowania łódek
  • sól, pieprz (do farszu i do posypania łódek)
  • zioła (głównie tymianek)
  • 30 dag startego sera żółtego do posypania wierzchu (5 minut przed końcem pieczenia)
  • szczypta papryki słodkiej do posypania sera

Czas pieczenia ok 40 minut (aż cukinia stanie się miękka), w temperaturze 180 stopni.

Właśnie, moi mili za to,
bezgranicznie kocham lato.
Mam pod ręką świeżą dynię,
pomidory i cukinię.

Łódki robię cukiniowe,
w mojej kuchni trochę nowe.
Choć pamiętam u mej mamy,
jak cukinie królowały.

Mięso smażę, potem duszę,
zeszklić cebuleczkę muszę.
Pieczareczki w kostkę kraję,
duszę i do mięsa daję.

Soli, pieprzu nie żałuję,
trochę ziołem posypuję.
Koncentratu łyżek kilka,
już do końca mała chwilka.

Pozbyć się z cukinii peści,
jak z pamięci kiepskiej wieści.
Środki teraz czosnkiem natrę,
niczym mleczkiem Kleopatrę.

Łódki solą posypuję,
pieprzę lekko, podśpiewuję.
Wypełniłam środki farszem.
Czas do pieca, żwawo, marszem.

Łódki w piecu już dryfują,
mój żołądek torturują.
Sprawdzam widelczykiem lekko,
czy od spodu mają miękko.

Zanim wyjmę z pieca danie,
jeszcze serem posypanie.
I papryką sproszkowaną,
na cukinię zapiekaną.

Średnia: 4.7 (głosów: 3)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Marcin Krawczyk

trochę zmodyfikowałem ze względu na to co miałem w lodówce....
ale mniam mniam!

Portret użytkownika anka

a jakie modyfikacje? chwal się:)

Portret użytkownika ann

a można zamiast mięsa mielonego i pieczarek dać piersi z kurczaka i boczniaka?

Portret użytkownika anka

Mmm, a właściwie dlaczego nie, to może być dobre. Czekam na recenzję:)

Portret użytkownika anka

 Kurczak powinien być dobrze przyprawiony, curry, zioła, czosnek...a boczniak wcześniej podsmażony z cebulką. Pozdrawiam:)

Portret użytkownika Małgosia Fremel

Cukinia jest boska:)
Wyszła mi trochę ostra bo do farszu dodałam suszonej ostrej papryki takiej z pestkami ale to nic bo my lubimy na pikantnie. Tylko dzieci nie zjadły.
Dziękuję jeszcze raz za przepis:)

Portret użytkownika aga

Witam :) Chętnie zrobiłabym te cukinie, bo wyglądają bardzo apetycznie, ale mam pytanie o sposób pieczenia. Cukinie układamy po prostu na blaszce wyłożonej folią aluminiową, czy też w naczyniu żaroodpornym? Jeśli tak to, czy ma być ono przykryte, czy odkryte?

Portret użytkownika anka

Hello, piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bez przykrycia. Kilka minut przed wyjęciem posypać tartym serem i papryką w proszku. Proszę pisać w razie wątpliwości,chętnie wszystkie rozwieję:)

Portret użytkownika aga

Pycha było :) Tylko pytanie jeszcze na jakim poziomie w piekarniku najlepiej piec te cukinie, bo wyszły mi takie al dente :)

Portret użytkownika anka

Dużo zależy od cukinii, jeśli jest starsza, duża i twarda, to trzeba sprawdzać widelcem, czy jest gotowa. Czasem też skóra jest twarda, niezbyt smaczna, najlepsze są młode warzywa, no ale...A piekę zazwyczaj na środku. Jak warzywo jest długo twarde, można podpiec na wyższej temperaturze tylko od dołu :)

Portret użytkownika Elzbieta Cyparski

Wierszyk bardzo mnie sie podoba.Przepis na cukinie rowniez-
bedzie przy okazji wyprobowane-dziekuje i pozdrawiam

Portret użytkownika anka

Cukinia pyszna, naprawdę. Rymowanki to sposób na codzienność, zwykle działa! Pozdrawiam, Anka