Papryka faszerowana kaszą jaglaną

W związku ze zmianami, jakie nastąpiły w moim życiu, pojawiły się też pewne modyfikacje w menu. Mniej mięsa, więcej kaszy. Wegetarianką pewnie nigdy nie zostanę, za bardzo lubię rosół, ale staram się zepchnąć mięso na margines. Wyjadam piwniczne zapasy, które zawekowałam latem. Jem dużo zup, choć podobno są niemodne. A co do zmian? Dużo więcej ruchu, ot co. Żadna siłownia czy aerobik nie dają mi tyle szczęścia, co przetruchtane kilometry. Czuję wtedy, że żyję. Trawię niestrawną codzienność i nabieram sił. Po każdej zaliczonej dyszce, trudno mi przed 22 wyrwać z ręki miotłę. Dobrze mi z tym uczuciem, choć zamiast miotły wolałabym w dłoniach trzymać gazetę.

Inspiracja pochodzi ze stołu zaprzyjaźnionej wegetariańskiej rodziny.

Papryka faszerowana kaszą jaglaną
Składniki: 
  • 4-5 papryk
  • szklanka kaszy jaglanej
  • duży por
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • marchewka
  • 15-20 dag sera żółtego
  • oliwa (kilka łyżek)
  • sól, pieprz do smaku
  • szklanka śmietany 30%

sos czosnkowy

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3-4 ząbki czosnku (przepuszczonego przez praskę)
  • sól, pieprz do smaku
  • ewentualnie pęczek drobno pokrojonego koperku

Kaszę wsypać na sitko, przelać zimną wodą, sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się ewentualnego smaku goryczki. Przesypać ją do garnka, zalać dwiema szklankami wody, dodać szczyptę soli i gotować do miękkości. Pieczarki pokroić, ale niezbyt drobno i podsmażyć, jeśli wolisz miękkie, należy je jeszcze poddusić. Pora poszatkować, dodać tartą (grube oczka) marchewkę i podsmażyć do względnej miękkości. Dodać także drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę. Całość pomieszać, dodać śmietanę i doprawić solą, pieprzem.

Papryki umyć, przekroić wzdłuż na pół, oczyścić z pestek, ogonki pozostawić i każda połówkę wypełnić farszem. Ułożyć je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, jedna obok drugiej. Piec około 30 minut  w 190-200 stopniach. Pięć minut przed wyjęciem papryk z piekarnika, należy je posypać tartym serem. Gorącą paprykę najlepiej podawać z sosem czosnkowym.

 

Średnia: 4.5 (głosów: 6)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Danuta Kwatera

mniam:) uwielbiam jaglaną! od kilku tygodni podstawa mojego menu.

Portret użytkownika Izabela Pytko

bardzo na czasie Kochana, bo właśnie poszukuję różnych zdrowych przepisów :), chcę nauczyć Antka zdrowego jedzenia, w związku z czym rewolucję przejdzie cała rodzina, oj nie będzie łatwo, bo moja Ala to straszny mięsożerca...

Portret użytkownika anka

Jaglana jest przepyszna i dzieci chętnie jedzą! I nie tylko do farszów oczywiście.

Moje dzieci też są mięsożerne, ale pracuję nad nimi i efekty są! :)

Portret użytkownika Agnieszka Niedźwiecka

Papryczka przepyszna, wiem co mówię bo sama ją zrobiłam dokładnie wg przepisu:) mniam... Polecam

Portret użytkownika marce

Bardzo pięknie, mam tylko jedno zastrzeżenie - kaszę wrzuca się na gotującą się wodę, a nie odwrotnie. Moze sobie dzisiaj to nawet zrobię? :-)

Portret użytkownika Olla

Chciałam dopytać: czy śmietana może być mniej tłusta np. 18%? No i czy mówimy o śmietanie słodkiej czy kwaśnej?

Portret użytkownika anka

Myślę, że można dodać śmietany 12 lub 18 % /kwaśnej/.  :)

Portret użytkownika Ania2222

Wyszło ekstra! Tylko mogłam dodać mniej śmietany.

Portret użytkownika Daria

Papryki są pyszne, robię już je drugi raz i zamiast śmietany daję jogurt naturalny :)