Zimno!!! W pracy herbatka za herbatką, na plecach kocyk, a pod spodniami rajtki, jak na prawdziwą krakowiankę przystało. No i organizm się upomina o kalorie. Mam coś z Boryny. Mój rytm dobowo – roczny, jest związany ze zmianami w przyrodzie. Trzeba się ogrzać i przygotować do zimy, podpowiada mi mój bio alert. Czas na mięcho, krzyczy podświadomość. Ciekawe skąd Boryna wiedział, kiedy ma zasiać i posadzić?
- 2 nieduże cukinie
- 60-70 dag mięsa mielonego
- 4 pomidory i mały koncentrat pomidorowy
- 3 cebule
- 4 marchewki
- kilka ząbków czosnku
- 40 dag mozzarelli
- zioła (bazylia, oregano, świeże lub suszone)
- sól do smaku
Cukinię obrać i pokroić w krążki nie grubsze niż 0,5 cm (ważne, bo cukinia zbyt grubo pokrojona będzie twarda). Można też cukinię posolić i odstawić na 15 minut, wytrzeć ręcznikiem papierowym, w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć z czosnkiem. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dorzucić do cebuli, chwilę smażyć. Połączyć z wysmażonym mięsem. Dodać sparzone, pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy. Całość gotować bez przykrycia aż pomidory zmiękną i odparują!!!. Dodać zioła, sól do smaku.
Krążki cukinii ułożyć w posmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania i przyprawić ziołami. Na cukinię wyłożyć połowę sosu. Sos przykryć resztą cukinii, na to pozostały sos. Na sosie ułożyć pokrojoną mozzarellę. Zapiekankę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 200 stopniach.
Odpowiedzi
Aniu na ile osób jest to
Aniu na ile osób jest to przepis?
Ola, 5 / 6 osób, wszystko
Ola, 5 / 6 osób, wszystko zależy od możliwości :)
Znów robiłam tę zapiekanę, w
Znów robiłam tę zapiekanę, w związku z tym, do przepisu wprowadziłam małe modyfikacje (marchewka, koncentrat), jest jeszcze lepsza:)
O!Ja wczoraj robiłam, ale bez
O!Ja wczoraj robiłam, ale bez marchewki i pomidorów- z koncentratem, zobaczymy dzisiaj co z tego wyszło:-)
Na pewno wyszło pycha, jak
Na pewno wyszło pycha, jak mogłoby inaczej :) Proszę o info! :)
Aniu- zapiekanka wyszła
Aniu- zapiekanka wyszła bardzo smacznie:-) Chyba najlepiej smakuje z chlebem.
Dziękuję, Olu za wiadomość,
Dziękuję, Olu za wiadomość, dobrą wiadomość:)
Super przepis. Uwielbiam
Super przepis. Uwielbiam cukinię. I mozarellę. Wkrótce wypróbuję.
Bardzo proszę o relację z
Bardzo proszę o relację z pichcenia :) smacznego!
Kochana, bardzo dziękuję na
Kochana, bardzo dziękuję za zaproszenie na kolację.
Zapiekanka była przepyszna i nawet mojemu Łukaszowi, który nie jest wielbicielem cukinii, smakowała, więc musiała być wyśmienita :-)
No ale przy naszych
No, ale przy naszych możliwościach starczyła dla 4 osób ;-)
piszesz o krojeniu cukinii w
piszesz o krojeniu cukinii w plastry max 0,5 cm a sama na zdjęciu ciachasz na 1,5cm :P to jak w końcu?? Bo to ważne czy jak robiłaś to zrobiłaś za grube czy wydaje Ci się, że to jest własnie 0,5cm... chcę zrobić dobrze!
Szanowna/y Qrdemole, to jest
Szanowna/y Qrdemole, to jest niesamowite, że korzystasz z mojej uprzejmości tj. przepisu kulinarnego, a w korespondencji, mam wrażenie, jest jakaś pretensja i niemalże podniesiony głos. No chyba, że się mylę. Jeśli nadal masz ochotę zrobić to danie, to proponuję stosować się do słowa pisanego 0,5 cm to max, inaczej cukinia będzie twarda.
Z delikatnym niesmakiem
Anna M.
Zapiekanka super. Zrobiłam
Zapiekanka super. Zrobiłam wczoraj na obiad ( dla 4 osób) i było stanowczo za mało.Moje chłopaki nie za bardzo lubią nowości, ale to "wciągnęli" piorunem. Prosili o szybką powtórkę. Dzięki.
Baardzo się cieszę i dziękuję
Baardzo się cieszę i dziękuję za wiadomość :)