Krem z zielonych szparagów

U Marasków w chałupie
żywot płynie przy zupie.
Wszystkie kremy kochamy,
Pomrukując - zjadamy.

Widząc w sklepie szparagi,
godne mojej uwagi.
Zapragnęłam kremiku,
będąc jeszcze w sklepiku.

A wróciwszy do domu,
nic nie mówiąc nikomu.
Gotowałam tę zupę,
tym jednocząc "chałupę".

 

Krem z zielonych szparagów
Składniki: 
  • pęk świeżych, zielonych szparagów
  • ziemniak
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • szczypta suszonego lubczyku
  • szczypta tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana do zabielenia na talerzu
  • 2 litry wody
  • łyżka masła
  • chleb do zrobienia grzanek

Warzywa obrać, umyć, pokroić, wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. Dodać soli, pieprzu, szczyptę lubczyku i tymianku. Gotować około 40 minut.Dodać masło. Zblendować i przetrzeć przez durszlak. Przed zblendowaniem wyjąć z garnka czubki szparagów, wrzucić do zupy już podanej na talerzu. Krem zabielić śmietaną i podawać ze świeżo usmażonymi grzankami.

Przygotowanie grzanek: kromki chleba pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem i olejem. Smażyć na rumiany kolor.

Ten przepis zrobili:

Średnia: 5 (1 vote)

Odpowiedzi

Portret użytkownika ifcia

Zrobiłam Kochana dzisiaj! Nie wiem czemu mąż stwierdził, że to krem z dyni (sic!), ale pyszna. Nawet ten mój mały niejadek wziął i zjadł całkiem sporo! O ! Dzięki zatem za kolejną kulinarną inspirację:-)

Portret użytkownika anka

Dzięki Ifcia! Nasze dzieci też lubią kremy :) z dyni także, a jakże:)