Sałatka śledziowa z jabłkiem

We wczesnym dzieciństwie wprost nie znosiłam, tych potraw, którymi zajadali się dorośli. Śledzie, gołąbki, flaczki, wątróbka i krupnik mogły dla mnie nie istnieć. Krupnik, ponoć, kazałam sobie przecedzać, bo nie znosiłam kaszy. Gołąbki wywoływały u mnie odruch wymiotny,  podczas gotowania flaczków zakładałam na nos spiacz, a na śledzie poprostu się obrażałam. Dziś wszystko, co powyżej wymienione uwielbiam i przyrządzam, z wyjątkiem flaczków. Starsze dzieięcię udaje mi się namówić do eksperymentowania. Z powyższej listy nie zje tylko śledzi, na razie oczywiście, bo nie przestaję namawiać, podsuwać i zachęcać. Młodsza moja latorośl natomiast, to osoby temat żywieniowy. Błogosławieni ci, którzy nakarmili moją córkę, czymś, co nie jest kotletem czy smażonym łososiem.

Sałatka śledziowa z jabłkiem
Składniki: 
  • kg śledzi typu matjas
  • 4-5 średniej wielkości cebul
  • 2 duże jabłka (szara reneta)
  • 2 łyżĸi majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • cytryna
  • łyżka cukru
  • około 0,5 l mleka do moczenia śledzi+ około 0,5 l zimnej wody

Śledzie opłukać w zimnej wodzie. Włożyć do miski, zalać chłodną wodą i mlekiem (pół na pół).  Śledzie powinny moczyć się kilka godzin, po to aby zmiękły i straciły swój zbyt intensywny smak. Po około 5 godzinach śledzie wyjąć z "moczenia", pokroić w dużą kostkę i wrzucić do miski. Do śledzi dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę, starte na tarce z grubymi oczkami jabłka i zalać to świeżo wyciśiętym sokiem z cytryny pomieszanym z cukrem. Na końcu śledzie zalać sosem przyrządzoym z majonezu i jogurtu, i włożyć do lodówki. Tak przyrządzone śledzie najlepiej smakują po kilkudniowym leżakowaniu w chłodzie.

Ten przepis zrobili:

Średnia: 5 (1 vote)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Marysia1

Śledzik wspaniały, po raz pierwszy będzie na naszym stole w te święta .
Jeszcze w takim wydaniu nie jadłam śledzi, ale teraz zostaną u nas na zawsze. Przepyszne. Wesołych Świąt !!!

Portret użytkownika anka

Bardzo się cieszę! Smacznego i Wesołych Świąt!