Podobno, nie należy robić zakupów na głodnego. W moim przypadku jest to niemożliwe. Do sklepu wpadam, wracając z pracy, wtedy zawsze jestem głodna. Staram się jednak używać rozumu, a nie żołądka, w doborze produktów. Czasem wychodzi. Prawdą jednak jest, że je się oczami, bo zawsze zabłądzę wśród półek z czasopismami kulinarnymi. W piątek też się zgubiłam, ale za to znalazłam inspirację na dodatek do herbaty. Dlatego w niedzielne przedpołudnie pachniało drożdżówkami.
- 0,5 kostki roztopionego masła
- 50 dag mąki
- 4 łyżki śmietany
- 3 jaja
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mleka
- 50 g drożdży
- 4-5 jabłek do nadzienia
- cukier do słodzenia jabłek (wedle uznania)
- cynamon do przyprawienia jabłek
- cukier puder do posypania gotowych rogalików
Najpierw należy przygotować rozczyn. W misce pokruszyć drożdże, zasypać je łyżką cukru i dodać ciepłe mleko. Pomieszać, przykryć czystą ściereczką i zostawić na około pół godziny w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia.
Po około pół godziny do rozczynu dodać, mąkę, pozostały cukier, płynne, schłodzone masło, 2 jajka i śmietanę. Składniki najpierw wymieszać dokładnie w misce, następnie wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrobić na gładkie ciasto. W razie potrzeby, tzn jeśli ciasto jest zbyt mokre, obficiej podsypać mąką. Wyrobione, gładkie i elastyczne przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Podczas, gdy ciasto spokojnie rośnie, można przygotować jabłka. Należy je umyć, obrać, zetrzeć (grubość dowolna) i podsmażyć z dodatkiem cukru i cynamonu. Po około 20 minutach, kiedy jabłka odparują (należy je często mieszać, żeby się nie przypaliły), zakończyć smażenie i wystudzić. Moje rogaliki wypełniłam gotowymi jabłkami ze słoika (0,5l).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stonicę, podsypać mąką, podzielić na 3-4 części i po kolei rozwałkować na grubość ok 2-3 mm. Jak widać na zdjęciach, rogale można przygotować w różny sposób. Jak pierogi czyli szklanką wykroić kształt, nakładać około łyżeczkę nadzienia i sklejać. Drugi sposób, to właściwy rogal. Ciasto rozwałkować starając się, żeby powstał okrąg i nożem podzielić go na kilka, zazwyczaj 8 trójkątów. Każdy trójkat posmarować nadzieniem z jabłek i zwinąć go do środka koła.
Tak przygotowane rogale ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Każdy rogal należy posmarować rozmąconym jajkiem. Układać w odpowiedniej odległości, pamiętając, że w piekarniku urosną. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Rogale można nadziewać gęstymi dżemami, marmoladą, nutellą itp. Moje zeszłoniedzielne wypieki były wypełnione śliwkową nutellą domowej roboty.
Odpowiedzi
Normalnie brak mi słów moja
Normalnie brak mi słów moja droga Aniu. Wspaniałe!!!
A czy ja mogłabym prosić takie z dziką różą? Smak dzieciństwa ;-)
Kochana, załatw słoik dzikiej
Kochana, załatw słoik dzikiej róży, rogaliki Twoje!!!
Oki, od dzisiaj szukam!;-)
Oki, od dzisiaj szukam!;-)
Przepyszne te rogaliki :) Juz
Przepyszne te rogaliki :) Juz kilka razy je robilam. Przepis do powtarzania:)
Pozdrawiam i dziekuje za fajny przepis.
Dzięki, polecam się :)
Dzięki, polecam się :)