Makowiec z jabłkami

Wiem, że to czysty absurd, ale to właśnie dziś odpoczywam po...Świętach. Od wigilijnego tempa pracy dostałam zadyszki, a od świątecznego obżarstwa, zgagi. Ale tak już jest co roku. Na stół wjechało 12 dań, którymi jeszcze dziś zajadamy z ogromną przyjemnością. Moje świąteczne hity to makowiec z jabłkami, sernik ze słodką cukinią i kulebiak z kapustą i grzybami.

Makowiec z jabłkami w kawałkach
Składniki: 

Masa

  • 13 dag masła (roztopionego i wystudzonego)
  • 6 jajek
  • 30 dag maku
  • 2 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek grysiku
  • 0,6 kg jabłek (najlepsza szara reneta)
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich

Czekolada

  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao

Mak wypłukać na wyścielonym gazą sitku. Przesypać do garnka, zalać wrzątkiem, gotować ok pół godziny, odcedzić i zmielić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i odcisnąć. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać masło. Wsypać kaszę mannę, proszek do pieczenia, mak, jabłka, orzechy i wymieszać mikserem. Na końcu dodać ubitą z białek i szczyptą soli pianę, całość połączyć łyżką. Formę do pieczenia ( 26 cm x33 cm) wysmarować olejem i posypać bułką tartą. Wylać masę makową i włożyć do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika. Piec około godziny. Po ostudzeniu placek polać czekoladą własnej roboty.

Składniki na czekoladę rozpuścić w rondlu. Zagotować, pomieszać, zdjąć z ognia i polać nią placek. Jak widać na zdjęciach, mnie jeszcze zachciało się pofantazjować z lukrem.

Średnia: 4.5 (głosów: 2)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Joanna Płytycz

Ależ słodziutko wyglądają :-) Na pewno też tak smakują!!!

Portret użytkownika jusmag

Upiekłam dzisiaj!
No i jest...przepyszny :) Dzięki za przepis jak zwykle super trafiony i pyszny

Portret użytkownika anka

a myślałam, że przepis się nie przyda, aż do kolejnych świąt! smacznego obżarstwa!!!  i dzięki za dobre wiadomości:)

Portret użytkownika jusmag

Oj przyda przyda :)
Uwielbiam makowca niezależnie od pory roku!